Lexikon
Kisfröccs
1 dl bor - 1 dl szódavíz keveréke. Lásd. még fröccs.
Kismis Moldavszkij
Származás: Moldvában állítottak elő a Pobeda és a Kismis rozovüj keresztezésével.
Tőke: Kifejezetten védett, meleg fekvést igényel, talaj iránt nem igényes, fagyérzékeny, rothadásra kevésbé hajlamos, szárazságtűrő.
Fürt: Szárnyas, közepesen tömött, kifejezetten nagy; a bogyó gömbölyű, liláspíros, nagy, nem mintázott, hamvas; húsa ropogós, húsos; ize közömbös; héja vékony, olvadó.
Bor: Magnélküli csemegeszőlő.
Elterjedés: Moldávia, Ukrajna, Románia. Hazánkban igen kis területen folyik a termesztése.
Kiütési hányad
A 100 kg szőlőből nyert lé mennyisége.
Klasszikus pezsgőkészítés
A hagyományos pezsgőkészítési módszer. A pezsgő palackban erjed, és a seprőjén érik.
Kocsányíz
A zöld kocsányoktól eredeztethető borhiba.
Koncentráció
Borkészítési eljárás, melynek során az erjesztést megelőzően az összes víz távozik a mustból. Harmónikus borok készítésénél a mustot először be szokták állítani.
Kontrakció
Térfogatcsökkenés például az erjedés során, vagy a folyadékok elegyítésekor. (A bor erjedésénél a kontrakció körülbelül: 0,5 százalék).
Konyak
Franciaországban meghatározott területeken készített borpárlat. Lásd. még cognac.
Konyak
Franciaországban meghatározott területeken készített borpárlat.
Korcsolya (hordókorcsolya)
A szállítóhordók fel- és lerakására használt két végén vasalt fagerenda.





