Lexikon
Kéndioxid
A borászatban fertőtlenítőszerként használják. A kén elégetésekor keletkezik, szúrós szagú mérgező gáz. Nyomással cseppfolyósítható. Lásd. még fertőtlenítés.
Kénes íz
A frissen kénezett bor íze, vagy a túlkénezett bor íze.
Kénessav
Bomlékony sav, amely csak vizes oldatban létezik. Antiszeptikus, redukáló, valamint íz- és zamatképző hatású. A mustban és a borban részben kötött, részben szabad állapotban van jelen.
Kénezés
A mustba, vagy a borba kénessavat, vagy kén-dioxidot juttatunk.
Kénhidrogénszag (záptojásszag)
Borbetegség. Az élesztőgombák a borban található kénvegyületeket kénhidrogénné redukálja.
Kénlap
Azbesztcsíkokra fölitatott kén, amelyet a boroshordók és a borospince kénezésére használnak.
Kenyéríz (brodig)
Kenyérhéjra emlékeztető kellemes boríz.
Keresztakona (srédli)
Szállítóhordók lezárására használt akonadugó.
Keseredés
Borbetegség. A bor cserzőanyagainak észterei okozzák.
Királyleányka
Származás: Erdély.
Tőke: Erős növekedésű, sűrű vesszőzetű.
Fürt: Közepes vagy kicsi, vállas, tömött.
Bor: Diszkréten muskotályos illatú, finom, harmonikus, testes.
Elterjedés: Etyek-Budai, Móri, Balatonboglári, Pannonhalmi, Tolnai borvidékek.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,