Karcos
Karikafa
Kármentő
Kástélyos
Kazein
Kázié
Kékalj
Kékfrankos

Származás: Nem tisztázott.

Tőke: Kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel.

Fürt: Középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött.

Bor: Finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású. Az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.

Elterjedés: Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, Mátrai borvidék (de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek).

Kéknyelű

Származás: Nem ismert, valószínűleg Magyarország.

Tőke: Középerős, görbe, lapított vesszőzetű.

Fürt: Középnagy, kissé vállas, laza.

Bor: Finom illatú és zamatú, egyes években különleges minőségű.

Elterjedés: Badacsonyi borvidék.

Kemény bor