Lexikon
Magnum palack
A szokásosnál nagyobb űrtartalmú palack. Általában a másfél literes pezsgőspalackot nevezik így.
Magyar mustfokoló
Hazánkban hitelesített sűrűségmérő, melyet a must fokolására használnak.
Majomtej
Kierjedt, de még le nem tisztult újbor.
Malaga
Spanyol csemegebor.
Malibu
Jamaikai, fehér rumot tartalmazó, édesített kókuszlikőr. Desszertekhez, édes koktélokhoz használják. Alkoholtartalma 21 %.
Malligand-fok
A bor Malligand-féle készülékkel meghatározott szesztartalma, térfogatszázalékban kifejezve.
Mannitos erjedés
Borbetegség. A túlmelegedés miatt az erjedésben megakadt mustokban az erjedés során a gyümölcscukorból mannit, és tejsav képződik.
Maradék cukor
1. Tokaji aszú seprőjén erjesztett bor.
2. a törkölyre öntött vízből erjesztett, gyenge bor.
Maraschino
Dalmáciai cseresznyéből készített vízszínű likőrök elnevezése. A gyümölcs őshazája és klasszikus termőterülete a dalmáciai tengerpart, azon belül a Makarskai-öböl. Így aztán a fajta neve, mármint horvátul: makarska. Olaszul viszont marasca. A belőle készült ital pedig a maraschino.
Az egyik legszélesebb körben felhasznált italféle, használják cukrászok, hidegkonyhák, szakácsok és nem utolsósorban igen sok koktélféle alap vagy ízesítőanyaga. Önmagában ritkán fogyasztják, ha mégis, hidegen vagy sok jéggel kell felszolgálni. Jó tudni, hogy a [...]
Marie Brizard
Leghíresebb Anisette likőr márka, de más likőrök gyártásában is jelentős a szerepe, mint pl.: a Créme de Cassis vagy a Créme de Cacao stb.





