Lexikon
   
                                              		
								A kóstolgatás a legjobb tanítómester                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    
	Egyetlen más élelmiszer sem képzelhető el annyiféle változatban, mint a bor. Szinte áttekinthetetlen a sokféleség, borok a világ minden tájáról, ráadásul minden évben új évjárat. Ennek megfelelően széles körű a kínálat a szaküzletekben, az élelmiszerboltokban, az italokat árusító üzletekben és közvetlenül a termelőknél. Végső  [...]                                 
                                                         
                                              		
								A legfontosabb boraromák                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    
	
	Alma
	Az almaillat számos fehérbor és pezsgő alapvető ismertetőjele, hiszen az almasav mind az almában, mind a szőlőben jelen van. Elsősorban a nemes, jó minőségű rizlingre és a Chardonnayra jellemző a markáns almabuké. A túlérett alma íze ezzel szemben borhibának számít. Ha a bor tejsavas erjedésen esik át, amit biológiai savlebontásnak is szokás nevezni, az almasav tejsavvá alakul.
	
	Körte
	Napjainkban  [...]                                 
                                                         
                                              		
								A megfelelő hőfok                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    
	 
	A bor íze döntően függ a hőmérsékletétől. A túl hidegen felszolgált bor aromái nem érvényesülhetnek, az ital zárt marad, és lényegében ízetlen benyomást kelt. A gyorsan illó bukéanyagokat éppen csak érezni lehet, de az aromákat és az extraktot nem. A túl melegen felszolgált bor viszont többnyire nehéz és nyomasztó, hiányzik belőle  [...]                                 
                                                         
                                              		
								A megfelelő pohár                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    Bort alapvetően pohárból kell inni. A pohár formájára és típusára azonban van néhány alapszabály. A színes poharakat és kelyheket mindenki bátran állítsa a vitrinbe, azok borkóstolásra alkalmatlanok. A borospohárnak színtelennek és átlátszónak kell lennie, hogy a bor színe tökéletesen érvényesülhessen. Még a kristálypoharak metszése is befolyásolhatja a bor megítélését. A pohár színének azonban semmilyen hatása sincs a bor ízére.
Ezzel szemben a pohár formája döntő abból a szempontból, hogy a bor hogyan érintkezik a nyelvvel, illetve az ízlelőbimbókkal.  [...]                                 
                                                         
                                              		
								A sommelier munkája                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    
	Minél többféle bor szerepel az étteremben az itallapon, annál nagyobb lehet a vendégek tanácstalansága. A sommelier dolga általában, hogy megfelelő tanácsot adjon, hiszen az ő szakmája az ételek és italok harmóniája. Ezenkívül ő felelős a borospincéért és a borok megfelelő gondozásáért. Ez azt jelenti, hogy érdeklődik az egyes borvidékeken, borokat vásárol,  [...]                                 
                                                         
                                              		
								A. C. vagy A.O.C. rendszer                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    Franciaországban használatos minőségi rendszer. Tulajdonképpeni legmagasabb besorolás az A.O.C., vagyis: Apellation D’origine Contrőlée ami annyit tesz, hogy garantáltan arról a helyről származik, amit a címkén feltüntettek. Ebben a kategóriában a legjobb a grand cru terület, a második legjobb a premier cru . A második besorolás a V.D.Q.S. vagyis, Vins Délimités De Qualité Supérieur, mely mára már szinte teljesen elveszítette a jelentőségét, ugyanis az ide tartozó területeket mára már szinte teljesen átsorolták az A.O.C.-be. A harmadik osztály  [...]                                 
                                                      Abbocato
						                       
                        
                           
                        
                                    Olasz kifejezés, jelentése: félszáraz.                                  
                                                      Abcug
						                       
                        
                           
                        
                                    Fejtés. A német „nem kell” kifejezésből.Jelentése: le vele, ki vele, pereat!                                  
                                                      
                                              
                    Abroncs (abrincs, abrics, abrecs)
						                       
                        
                           
                        
                                    A fahord dongáit gyűrűszerűen körülfogó és összetartó karika alakú pánt. Általában fémlemezből, vagy fiatal nyír-, mogyorófa- hajtásból készül. Az abroncsot az abroncshajtóval vagy abroncshúzóval szorítják a hordóra, hogy a folyadék abból ki ne szivárogjon. Ha a teli hordóról lepattan az abroncs, akkor vasból készült ún. vendég abroncsot alkalmaznak, melynek két végét csavar segélyével szorítják össze a hordó körül. Kisebb hordókon 6 db, míg a nagyobbakon akár 18 db abroncs is lehet. Fa abroncsok is használatban vannak mind a mai napig.                                  
                                                      Abroncsfa
						                       
                        
                           
                        
                                    A hordók és kádak abroncsolására szolgáló nyír-, tölgy-, lucfenyő, és más fák fiatal hajtásai, melyeket kettéhasítva és simítva használnak. Már csak francia szállító hordóknál, zsiradék, poros és más száraz áruk hordóin szerepelnek általánosan.                                  
                                                      
                        
                                        
                        Balaton borrégió»
                        Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Duna borrégió»
                        Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Magyarország borrégió»
                        Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Pannon borrégió»
                        Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Pannon borrégió»
                        Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Tokaj borrégió»
                        Tokaji borvidék,                     
                    
                                
            
            









