O.B.I.
O.I.V.
Óbor
Olasz Rizling

Származás: Nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaország.

Tőke: Középerős vagy gyenge, sűrű, vékony vesszőzetű.

Fürt: Kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel.

Bor: Keserű mandulára emlékeztető ízű, többnyire lágy, fajtajelleges. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek.

Elterjedés: Nagyon elterjedt, szinte minden borvidéken megtalálható.

Oltás
Opálos bor
Orange-Bitter
Ordas bor
Ordináré bor
Othello

Származás: Amerikai eredetű, Arnold állította elő a Clinton és a Kék trollingi fájtak keresztezésével.

Tőke: Középérésű, középerős növekedésű, bőtermő, kettős hasznosítású, direkt termő fajta. Tápanyagigényes, fagytűrő, szárazságra érzékeny, a gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll, nem rothad, zöldmunka igényes.

Fürt: Vállas, tömött, kicsi-középnagy; a bogyó gömbölyded, középnagy, kék, feltűnően hamvas, nem mintázott; húsa kásás, nyálkás, kocsonyás; labruszka ízű; héja vastag, szívós.

Bor: Bora rubinpíros, enyhén labruszka ízű és illatú, csersavban gazdag asztali vörösbor.

Elterjedés: Szaporítása hazánkban nem engedélyezett, az Európai Unióban is tiltott.

Ki-kicsoda

Bodó Judit
Bodó Judit Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve