Lexikon
Kulőr
A cukor hevítésével sötétbarnára pirított színezőanyag.
Kupázs
Borházasítás.
Kutyafej
Csőrös fémcsap, amellyel az akonanyíláson át a hordóba folyatják a bort.
Küvé (cuvée)
Francia eredetű szó a borok házasítására. Jellemzően a pezsgőkészítésre házasított és egalizált borra használják.
Lágy bor
Kevés savat tartalmazó bor.
Lapos bor
Túl lágy és jellegtelen bor.
Leányka
Származás: Moldávia.
Tőke: Erőteljes fejlődésű. Nagy számú vastag, világosbarna vesszőt nevel.
Fürt: Kicsi, vállas, tömött.
Bor: Fajtajelleges illatú és zamatú, alkoholban gazdag, tüzes, lágy.
Elterjedés: Bükki, Egri, Ászár-Neszmélyi, Móri, Mátrai borvidékek.
Lecsengés
A korty lenyelése idején szánkban tapasztalható, lassan halványuló benyomások összessége.
Lényeredék
Az egységnyi mennyiségű (pl. 100 kg) szőlőből nyert lé mennyisége.
Levegőíz
Hosszabb ideig darabban tárolt bor íze.





