Lexikon
Kádár
Hordókat, dongás faedényeket (kádakat, kármentőket stb.) készítő mesterember.
Kadarka
Származás: Kis-Ázsia.
Tőke: Erős növekedésű, vesszői vastagok.
Fürt: Középnagy, bőven termő, könnyen rothadó.
Bor: Kitűnő, fűszeres és jellegzetes zamatú.
Elterjedés: Szekszárdi, Hajós-Bajai, Balatonfüred-Csopaki, Kunsági, Csongrádi borvidékek.
Kahlua
Mexikói kávélikőr, melyet az eredeti recept alapján ma már Nagy-Britanniában is gyártanak. Önállóan sok jéggel fogyasztják, de remek koktélalap is. Alkoholtartalma 26,5%.
Kalap
Az erjedő cefre felszínére emelkedő törkölyt nevezzük kalapnak, vagy törkölykalapnak.
Kálium-metabiszulfit
Lásd. borkén.
Kálium-piroszulfit
Lásd. borkén.
Kaolin
A bor derítésénél használt porcelánföld. A kínai Kao-ling hegyről kapta a nevét.
Kapásbor
A napszámosoknak a napszám mellé járó körülbelül 1 liter, nem a legjobb minőségű (csiger) bor.
Karaffa
Üvegkorsó.
Karamell
Pirított cukorból készült, sűrű, barna színezőanyag, ami kis mennyiségben sárgára színez.
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Babits László, Ifj.
Az értékesítési munkák mellett egyre magasabb szinten részt vesz a borkészítés folyamatában is.





