Lexikon
Tájbor
Egy termőtájról származó, jobb minőségű asztali bor.
Talajíz
Egy adott táj minden borában meglévő jellegzetes íz, mely a termőtalaj sajátos ásványianyag-tartalmától függ.
Tankpezsgő
Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
Tankpezsgő
Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
Tannin
A borban előforduló cserzőanyagok legfontosabbja, számottevő mennyiségben a vörösborokban található. A száj teljes felületén az összehúzottság érzetét kelti.
Taposókád
A szőlő taposásánál használt kád, általában fából készült.
Taposózsák
A taposásra szánt szőlő befogadására szolgáló zsák.
Tartarátok
A borkősav sói, például a borkő.
Tejsavas erjedés
Borbetegség. Lásd. még mannitos erjedés.
Teljes érés
Az érettségi állapot, amikor a szőlő tömegében a legtöbb cukrot tartalmazza.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,