Lexikon
Tájbor
Egy termőtájról származó, jobb minőségű asztali bor.
Talajíz
Egy adott táj minden borában meglévő jellegzetes íz, mely a termőtalaj sajátos ásványianyag-tartalmától függ.
Tankpezsgő
Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
Tankpezsgő
Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
Tannin
A borban előforduló cserzőanyagok legfontosabbja, számottevő mennyiségben a vörösborokban található. A száj teljes felületén az összehúzottság érzetét kelti.
Taposókád
A szőlő taposásánál használt kád, általában fából készült.
Taposózsák
A taposásra szánt szőlő befogadására szolgáló zsák.
Tartarátok
A borkősav sói, például a borkő.
Tejsavas erjedés
Borbetegség. Lásd. még mannitos erjedés.
Teljes érés
Az érettségi állapot, amikor a szőlő tömegében a legtöbb cukrot tartalmazza.
Ki-kicsoda
Árvay János
A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek





