Lexikon
Icce
Űrmérték. Egy magyar icce 0,848 liter, egy pozsonyi icce 0,839 liter, egy kis (erdélyi) icce 0,707 liter.
Így kerül a bor a palackba
Borkészítésen azt a folyamatot értjük, amelynek során a szőlőből bor lesz. A bor minősége szempontjából döntő a szőlő minősége, mert a pincemester kizárólag jó és egészséges alapanyagból tud jó bort készíteni. Az ültetvények átmeneti gépesítése után a valódi minőségre összpontosító borászatok újra a drága kézi munkát részesítik előnyben. A gyorsabb és olcsóbb, gépesített feldolgozással szemben előnyösebb a pontosság, a növény értő és gyengéd gondozása, a szőlő tényleges érettségi szintjéhez igazodó munka. A minőségi borászatokban nem alkalmaznak [...]
Így tároljuk helyesen
Minden eddiginél több olyan bor kerül a boltokba, amelyeket ha nem is azonnali, de rövid időn belüli fogyasztásra szánnak. A szupermarketből a hűtőbe, és onnan néhány nap múlva az asztalra kerül az ital. Ez nem is okoz gondot. Nincs tehát szükség drága, boltíves pincére. Az egyszerű, hétköznapi borok, amelyek lényege a kellemesen friss íz, minden további nélkül átvészelnek [...]
Iibrik
Öblös füles ivóedény.
Illósavak
A bor forralásakor elpárolgó savak gyűjtőneve. A bor legfontosabb illósava az ecetsav.
Impregnálás
Szénsav elnyeletése borban.
Irányított erjesztés
Szabályozott erjesztés, ( hő, nyomás, stb.). A hidegkezelés alkalmával a borból kivonható a borkő, a melegkezelés alkalmával a borban a nemkívánatos élő mikroorganizmusok pusztulnak el, az enzimek inaktíválódnak.
Irish Mist
Ír whiskeyalapú fűszeres likőr.
Irsai Olivér
Származás: Magyarország.
Tőke: Középerős, hosszú, elfekvő vesszőket nevel.
Fürt: Középnagy, vállas, laza.
Bor: Intenzíven muskotályos, lágy, gyorsan vénülő.
Elterjedés: Pannonhalmi, Balatonboglári, Mátrai, Ászár-Neszmélyi borvidékek.
Iskolázó borkezelések
Nem egyszerű pinceműveletek. A bort tisztábbá, állóképesebbé teszik. Ilyen borkezelés pl. a derítés, a szűrés, a hőkezelés stb.
Ki-kicsoda
Bakonyi Antal
A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,