Lexikon
Abszint
Svájci eredetű, magas (45–83%) alkoholtartalmú gyógynövénypárlat, mely fehér üröm, édeskömény, ánizs és egyéb fűszerek felhasználásával készül. Az ideális szeszfokára csak fogyasztás előtt hígítják fel, ugyanis ilyenkor az abszintban fehér fodrok jelennek meg, majd az egész ital opálos, zöldesfehér színt vesz fel. Ennek oka az [...]
Advokat (Advocat, Avocat, Advokaat)
Tojássárgájából és borpárlatból vagy genever-ből (borókával ízesített gabonapálinka) vagy ginből készült fűszeres, édesített alapuló holland likőr. Alkoholtartalma 14-20 %. Hutött likoröspohárban kell felszolgálni. A tojáslikőr-kategória általánosan elfogadott és közismert nemzetközi elnevezése, fajtaneve.
Amaretto
Olasz mandulalikőr, leghíresebb a Disaronno Amaretto, alkoholtartalma 28%. Desszertekhez, kávéhoz kitűnően illik.
![Amer Picon Amer Picon](http://borutazo.hu/kep/lexikon/amer_picon-index.750.jpg)
Amer Picon
Francia, kesernyés aperitif, alkoholtartalma 30 %. Fogyasztható szódával is, de koktélnak is felhasználható gin és vermut hozzáadásával.
Angostura
Az Angostura Venezuelából, Trinidad szigetéről származó erős ital, nevét születési helyéről, Angostura városáról kapta, ahol feltalálója Dr. Sieger tevékenykedett. A likőrt ma is egyedül itt gyártják a világon.
A keserű titkos receptjéről ma is mindösszesen annyit tudunk, hogy rumon alapulva olyan gyógy- és fűszernövényekkel egészül ki, mint a tárnicsgyökér, az angelikagyökér, az encián, a galgant, a kardamom, a kínaifakéreg, vagy a szegfűszeg. Az összetevők pontos számát csakúgy, mint az előállítás módját titok övezi.
Az Angostura tiszta, [...]
![Anisette Anisette](http://borutazo.hu/kep/lexikon/anisette-index.753.jpg)
Anisette
Francia ánizslikőr, alkoholtartalma 25%.
Ánizslikőr
Édes, szeszes folyadék ánizzsal készítve; ugyanaz, amit a franciák Anisette néven ismernek. Különösen bő vendégség befejezéséül teszik az asztalra.
Applejack
Amerikai almapálinka, alkoholtartalma 40%.
Apricot Brandy
Sárgabarackból készült intenzív ízű likőrök általános angol elnevezése. Magyarországon baracklikőrnek, barackpálinkának nevezik, alkoholtartalma 20%.
![Aqua vitae Aqua vitae](http://borutazo.hu/kep/lexikon/aqua_vitae-index.756.jpg)
Aqua vitae
Élet vize (lat.), életvíz, édes pálinka.
Ki-kicsoda
Babits László, id.
A technikum elvégzése után a Magyar Állami Pincegazdaság Tolcsvai üzemegységében dolgoztott gyakornokként, majd a későbbiekben pincemesterként. 1973-1980 között, az egyetem elvégzése után az olaszliszkai TSZ-ben dolgozott szőlőtermesztési ágazatvezetőként.1980-tól
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map01-map.2.jpg)
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map02-map.1.jpg)
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map03-map.4.jpg)
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map04-map.5.jpg)
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map05-map.3.jpg)
![](http://borutazo.hu/kep/borregio/map06-map.6.jpg)