Lexikon
Darabban lévő bor (darabban tartás)
A nem teljesen tele töltött hordóban levő (tartott) bor.
Darabíz (levegőíz)
Borhiba. A darabban tartott borok oxidációja során az alkohol egy része aldehiddé oxidálódik.
Degorzsálás
A pezsgő seprőjének kilövetése.
Dekantálás
A tiszta bor leszívása vagy óvatos leöntése az üledékről.
Dekolor
Színtelenítő aktív szén.
Demi doux (francia, ejtsd: dömi du)
Félédes.
Demizson
Vesszővel (régebben náddal, szalmával) bevont, füles üvegballon italok tárolására és szállítására.
Derítés
Tisztító és stabilizáló borkezelési eljárás. A derítőanyagok (Pl. albumin, kazein, vagy kovaföld) a borhoz történő hozzáadásukkal felületükön megkötik és leülepítik a bor zavarosító anyagait.
Derítővas
A folyadék keverésére szolgáló fa- vagy fémlap.
Deszulfitálás
Kéntelenítés. A kén-dioxid mennyiségének csökkentése fizikai és kémiai módszerekkel.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,