Lexikon
Származás: Ismeretlen eredetű.
Tőke: Meleg fekvést igényel, talajban nem válogat, viszonylag fagytűrő, túlterhelésre érzékeny, a szárazságot elviseli, egyenetlenül érik, rothadásra mérsékelten hajlamos.
Fürt: Ágas, gyakran laza, középnagy, mintázatlan; a bogyó megnyúlt, nagy, mintázatlan, feltűnően hamvas, húsa ropogós, íze muskotályos, héja vékony, középerős, tartós.
Bor: Csemegeszőlő. Páratlanul finom muskotályos íze van, finom savakkal és zamattal rendelkezik, borkészítésre is alkalmas.
Elterjedés: Hazánkban is csak kis területen termesztik.
Származás: Valószínűleg magyar.
Tőke: Nagyon erős fejlődésű, ritka, merev, felálló vesszőzetű.
Fürt: Nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres; laza a vége, olykor villásan elágazik.
Bor: Fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes. Több éves érlelés során kiváló minőségű. Önállóan a debrői hárslevelű, a furminttal együtt a tokaji borkülönlegességek alapját adja.
Elterjedés: Tokaji, Villányi, Nagy-Somlói, Mátrai és Egri borvidékek.