Garamvári Vencel

1941 -
Garamvári Vencel

Garamvári Szőlőbirtok
(Balatonlelle)

Borvidék:
Balatonboglári borvidék


Szakmai múlt:Törley Pezsgőgyár, Hungarovin Rt.

Szakmai tevékenység:1994-1997 között a Magyar Borakadémia Főtitkára.

Elismerései:1999-ben Francia Gasztronómia Akadémia Lovagjává választották. 2006-ban "Az év bortermelője" címmel tüntették ki és ugyanebben az éveben a Garamvári Szőlőbirtok megkapta "Az Év Pincészete" megtisztelő elismerést.

Amire a legbüszkébb:A Francia Pezsgő-világbajnokságon (Dijon) két pezsgőjükkel (Chateau Vincent Crystal Dry, Chateau Vincent Extra Dry) is ezüstérmesek lettek.

Munkássága:Borászmérnök. 1966-78 között a Törley Pezsgőgyárban dolgozott gyáregység vezetőként. 1978-tól a Hungarovin Rt-nél termelési igazgató, 1987-1990-ig kereskedelmi igazgató. A családi vállakozást 1990-ben, Vinárium néven indította. Először csak minőségi borok szállításával foglalkoztak. 1993-ban egészült ki tevékenységük szőlőtermesztéssel és borászattal Balatonlellén. A gazdaság 1996-ban vált teljessé, amikor megvásárolták a volt Palugyai pincét Budafokon és elkezdték a tradicionális pezsgőkészítést is. Ma a cég tevékenysége két alappilléren nyugszik az egyik a Balatonlellén létesített 71 hektáros szőlőbirtok és borászati üzem, a másik Budafokon a Chateau Vincent pezsgő pince és minőségi borkereskedelemmel foglalkozó Vinárium nagykereskedelmi raktár.

Borai:Pezsgői a francia versenyen elért rangos eredmény mellett többször elnyerték a legjobb magyar pezsgődíjat és a Pannon bormustrán a csúcspezsgő díjat. Borai rangos hazai és nemzetközi borversenyeken is kimagasló éredményeket érnek el.

Ars Borétika:"A szőlő olyan kultúrnövény, amely művelőjét egy életre eljegyzi. Nem egyoldalú a szerelem, mert szőlőből készülő bor valóban egy olyan "gyümölcs", mely az élet legjobb dolgaihoz, legszebb pillanataihoz kapcsolható, ahhoz mérten lehet értékelni. Ezért érdemes szőlőtermesztéssel és a borászattal foglalkozni, mert a szőlő évről-évre megújuló formában és minőségben teremt kapcsolatot termelőjével és okoz örömet fogyaszóinak. Ez tehát egy állandó kihivás, egy folyamatos megmérettetés, egy olyan program, mely mindig megújul és megújítja termelőjét is."Patricius Borház»

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok»