Garamvári Vencel

1941 -
Garamvári Vencel

Garamvári Szőlőbirtok
(Balatonlelle)

Borvidék:
Balatonboglári borvidék


Szakmai múlt:Törley Pezsgőgyár, Hungarovin Rt.

Szakmai tevékenység:1994-1997 között a Magyar Borakadémia Főtitkára.

Elismerései:1999-ben Francia Gasztronómia Akadémia Lovagjává választották. 2006-ban "Az év bortermelője" címmel tüntették ki és ugyanebben az éveben a Garamvári Szőlőbirtok megkapta "Az Év Pincészete" megtisztelő elismerést.

Amire a legbüszkébb:A Francia Pezsgő-világbajnokságon (Dijon) két pezsgőjükkel (Chateau Vincent Crystal Dry, Chateau Vincent Extra Dry) is ezüstérmesek lettek.

Munkássága:Borászmérnök. 1966-78 között a Törley Pezsgőgyárban dolgozott gyáregység vezetőként. 1978-tól a Hungarovin Rt-nél termelési igazgató, 1987-1990-ig kereskedelmi igazgató. A családi vállakozást 1990-ben, Vinárium néven indította. Először csak minőségi borok szállításával foglalkoztak. 1993-ban egészült ki tevékenységük szőlőtermesztéssel és borászattal Balatonlellén. A gazdaság 1996-ban vált teljessé, amikor megvásárolták a volt Palugyai pincét Budafokon és elkezdték a tradicionális pezsgőkészítést is. Ma a cég tevékenysége két alappilléren nyugszik az egyik a Balatonlellén létesített 71 hektáros szőlőbirtok és borászati üzem, a másik Budafokon a Chateau Vincent pezsgő pince és minőségi borkereskedelemmel foglalkozó Vinárium nagykereskedelmi raktár.

Borai:Pezsgői a francia versenyen elért rangos eredmény mellett többször elnyerték a legjobb magyar pezsgődíjat és a Pannon bormustrán a csúcspezsgő díjat. Borai rangos hazai és nemzetközi borversenyeken is kimagasló éredményeket érnek el.

Ars Borétika:"A szőlő olyan kultúrnövény, amely művelőjét egy életre eljegyzi. Nem egyoldalú a szerelem, mert szőlőből készülő bor valóban egy olyan "gyümölcs", mely az élet legjobb dolgaihoz, legszebb pillanataihoz kapcsolható, ahhoz mérten lehet értékelni. Ezért érdemes szőlőtermesztéssel és a borászattal foglalkozni, mert a szőlő évről-évre megújuló formában és minőségben teremt kapcsolatot termelőjével és okoz örömet fogyaszóinak. Ez tehát egy állandó kihivás, egy folyamatos megmérettetés, egy olyan program, mely mindig megújul és megújítja termelőjét is."