Hárslevelű

Hárslevelű
Kiejtése: [-]
Származás:
Valószínűleg magyar.


Tőke:
Nagyon erős fejlődésű, ritka, merev, felálló vesszőzetű.


Fürt:
Nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres; laza a vége, olykor villásan elágazik.


Bor:
Fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes. Több éves érlelés során kiváló minőségű. Önállóan a debrői hárslevelű, a furminttal együtt a tokaji borkülönlegességek alapját adja.


Elterjedés:
Tokaji, Villányi, Nagy-Somlói, Mátrai és Egri borvidékek.


Ki-kicsoda

Monyók József
Monyók József A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint
Babits László, Ifj.
Babits László, Ifj. Az értékesítési munkák mellett egyre magasabb szinten részt vesz a borkészítés folyamatában is.