Vizahólyag
Wagner- fok
Zalagyöngye

Származás: Csizmazia József és Bereznai László állította e1ő, a Seyve Villard 12375 és a Csaba gyöngye keresztezésével.

Tőke: Fekvés és talaj iránt nem igényes, a szárazságot közepesen tűri, fagytűrő, peronoszpóra ellen toleráns, lisztharmatra érzékeny, kevésbé rothad, zöldmunka igénye közepes.

Fürt: Ágas, laza, nagy; a bogyó megnyúlt, zöldesfehér, középnagy, hamvas, mintázatlan; húsa ropogós, húsos; íze közömbös; héja középvastag, közepesen szívós.

Bor: Bora jellegzetes illatú s zamatú, diszkréten illatos, viszonylag lágy karakterű, asztali bor.

Elterjedés: Magyarország, termőterülete az utóbbi években nagy mértékben csökken.

Zamat
Záptojásszag
Zavaros bor
Zengő

Származás: Király Ferenc állította elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével.

Tőke: Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, fagytűrése közepes, szárazságtürö, rothadásra kissé érzékeny, kevés zöldmunkát igényel.

Fürt: Vállas, középnagy, tömött; a bogyó gömbölyű, középnagy, irgászöld, nem mintázott, hamvas; húsa puha, leves, íze közömbös; héja középvastag, szívós.

Bor: Bora illatos, harmonikus, savas karakterű, de finom savakkal rendelkező, minőségi fehérbor.

Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik.

Zenit

Származás: Király Ferenc állította elő az Ezerjó és a Bouvier keresztezésével.

Tőke: Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, közepesen fagytürö, rothadásra kevésbé hajlamos, viszonylag szárazság tűrő.

Fürt: Állas, kissé laza, középnagy; a bogyó megnyúlt, kicsi, sárga, kissé hamvas; húsa puha, leves; íze közömbös; héja vékony, közepesen szívós.

Bor: Bora az évjáratok többségében illatban, savakban gazdag de lágyulásra kissé hajlamos, savai finomak, minőségi fehérbor.

Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik.

Zöld Veltelini

Származás: Feltehetően osztrák fajta.

Tőke: Fekvés és talaj iránt igényes, közepesen fagytürö, szárazságra érzékeny, rothadásra mérsékelten hajlamos, zöldmunka iránti igénye közepes.

Fürt: Ágas vagy vállas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyded, zöldesfehér, kicsi; pontozott, alig hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze semleges; héja középvastag, szivós.

Bor: Bora kellemes illatú, gyakran fűszeres zamatú, tüzes, általában harmonikus, néha kissé kemény minőségi fehérbor.

Elterjedés: Fő termőterülete Ausztria és Csehország, hazánkban kizárólag a Soproni borvidéken termesztik.

Zöldízű bor

Ki-kicsoda

Babits László, id.
Babits László, id. A technikum elvégzése után a Magyar Állami Pincegazdaság Tolcsvai üzemegységében dolgoztott gyakornokként, majd a későbbiekben pincemesterként. 1973-1980 között, az egyetem elvégzése után az olaszliszkai TSZ-ben dolgozott szőlőtermesztési ágazatvezetőként.1980-tól
Blum János
Blum János 1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,