Zöld Veltelini

Zöld Veltelini
Kiejtése: [-]
Származás:
Feltehetően osztrák fajta.


Tőke:
Fekvés és talaj iránt igényes, közepesen fagytürö, szárazságra érzékeny, rothadásra mérsékelten hajlamos, zöldmunka iránti igénye közepes.


Fürt:
Ágas vagy vállas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyded, zöldesfehér, kicsi; pontozott, alig hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze semleges; héja középvastag, szivós.


Bor:
Bora kellemes illatú, gyakran fűszeres zamatú, tüzes, általában harmonikus, néha kissé kemény minőségi fehérbor.


Elterjedés:
Fő termőterülete Ausztria és Csehország, hazánkban kizárólag a Soproni borvidéken termesztik.


Ki-kicsoda

Áts Károly
Áts Károly 1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.