Lexikon
Származás: francia eredetű, világfajta borszőlő
Tőke:
Legjobb minőségét meszes talajon adja.
Fürt:
A fürt átlag tömege 70-90g. Sötét színűek és a fenyőfa tobozára emlékeztető alakúak.
Bor:
A bor kellemes, harmonikus, rubin-piros színű, igen keresett fajta. Ha rosszul színeződik, 5-10% festékszőlőt adnak hozzá. Franciaországban fehér pezsgő készítésére is használják.
Elterjedés:
Elterjedt az egész világon, a hűvösebb éghajlatú régiókban.
Származás: Portugál, egyes szakemberek szerint osztrák.
Tőke:
Közepes fejlődésű, kissé elterülő vesszőket nevel.
Fürt:
Középnagy, vállas, közepesen tömött.
Bor:
Fajtajelleges, szép színű, finom csersavtartalmú.
Elterjedés:
Egri, Villányi, Szekszárdi, Hajós-Bajai borvidékek.
Származás: Szegedi Sándor és munkatársai állították elő a Zala gyöngye és a G1ória Hungariae x Erzsébet királyné emléke keresztezésével.
Tőke: Ta1aj iránt nem igényes, kissé fagy- és szárazság érzékeny; gombás megbetegedéseknek jól ellenáll, nem rothad, jól szállítható.
Fürt: Ágas, laza, középnagy; a bogyó megnyúlt, sárga, nagy, nem mintázott, hamvas; húsa ropogós; íze muskotályos; héja vastag , szívós.
Bor: Csemegeszőlő.
Elterjedés: Kizárólag hazánkban termesztik, népszerűsége nő.