Lexikon
Nyújtott
1 dl bor, 2 dl szódavíz keveréke. Lásd. még hosszúlépés, fröccs.
Nyúlósodás
A lágy borok betegsége, amelyet a tömeges baktérium elszaporodás okoz. A bor olajszerűen folyik. Levegőztetéssel, savtartalom- növeléssel, kénezéssel védekeznek ellene.
O.B.I.
Országos Borminősítő Intézet.
O.I.V.
Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1924- ben alakult, Magyarország is alapító tagja.
Óbor
Egy évnél idősebb bor.
Olasz Rizling
Származás: Nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaország.
Tőke: Középerős vagy gyenge, sűrű, vékony vesszőzetű.
Fürt: Kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel.
Bor: Keserű mandulára emlékeztető ízű, többnyire lágy, fajtajelleges. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek.
Elterjedés: Nagyon elterjedt, szinte minden borvidéken megtalálható.
Oltás
Szőlőtermesztési technológia, melynek során az egyik szőlő növényt a másikra oltják. Oltani általában a filoxérának ellenálló alanyfajtára szokás.
Opálos bor
Áteső fényben opalizáló, kissé zavaros bor.
Orange-Bitter
Narancshéjból készült keserű ital.
Ordas bor
Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.
Ki-kicsoda
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,
Bock József
A Pécsi Zippernovszki Károly gépipari technikumban tanulta ki a lakatos szakmát. 1992-ig a Villányi Mezőgépnél dolgozott művezető-gyártáselőkészítő munkakörben.
1958-ban édesapja visszavásárolta azt a szőlőterületet, amely már 1850-ben is a család





