Lexikon
Sambuca
Édes, de erős bodzabogyóból és édesgyökérből készített ánizsízű olasz likőr.A sambuca likőrök őse, egy ánizsos szeszesital a Közel-Keletről jutott el a tengeri kereskedelem révén a Róma tartománybeli Civitavecchia-ba az 1800-as évek közepén. A sambuca ánizslikőr kategória - amelynek ízvilága igen közkedvelt a mediterrán régió országaiban - hamar népszerű lett a helyiek körében, akik otthonaikban készítették el kedvelt likőrjüket. Alkoholtartalma min. 38 %.
A Molinari Sambuca extra Olaszország legnépszerűbb, eredeti sambucája. 1945-ben Angelo [...]
Sárga Muskotály
Származás: Valószínűleg Elő-Ázsiából.
Tőke: Középerős, félmereven álló, feketén pontozott vörösesbarna vesszőt nevel.
Fürt: Hengeres vagy vállas, tömött.
Bor: Finom illatú és zamatú, az Ottonel muskotályénál savasabb.
Elterjedés: Balatonboglári, Tokaji borvidékek.
Sauvignon Blanc
Származás: Franciaország.
Tőke: Fekvés iránt igényes, talajban nem válogatós, mérsékelten fagytűrő, szárazságtűrő, rothadásra közepesen érzékeny, kifejezetten zöldmunka igényes.
Fürt: Vállas, tömött, kicsi; a bogyó gömbölyded, zöldessárga, kicsi, pontozott, alig hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze közömbös; héja középvastag, szívós.
Bor: Bora különleges illatú és zamatú, tüzes, testes, harmonikus minőségi fehérbor.
Elterjedés: Szinte az egész világon elterjedt.
Savtartalom
A sav a bor és a must alapvető összetevője. A must és a bor savtartalma kötött, szabad, vagy részben kötött és félig kötött (só) alakban tartalmazza. A must, és bor savanyú ízét a szabad, és a félig kötött savak okozzák. A must, és bor savai: borkősav, ecetsav, almasav, citromsav, tejsav, glükonsav, illósavak, stb. A savtartalmat általában titrálással (analitikai módszer) állapítják meg. A savtartalom alapján szokás a borokat élénkség és frisseség szerint értékelni.
Savtompítás
Savtartalom csökkentése szénsavasmésszel.
Sec
Francia kifejezés. Száraz, nem édes ital.
Seprő
Az újbornak tartály, vagy hordó alján visszamaradt üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz. Az erjedés után visszamaradó első, jelentős mennyiségű seprőt szokás durva seprőnek is nevezni. Lásd. még borseprő.
Seprőbomlás (seprőrothadás)
A seprő szerves anyagainak rothadása.
Seprőbor
Seprőből készült alkoholt tartalmazó ital. Hamisítvány, nem bor.
Seprőkeverés
Borászati művelet, melynek során a seprő fellazításával elősegítik a jobb levegőztetést és az extrakt jobb kioldódásást.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,