Lexikon
Abroncsszög (akla)
Szögecs, amivel a hordók vasabroncsos végeit „összeaklálják.”
Abstich
A bor lefejtése a seprőről.
Abszint
Svájci eredetű, magas (45–83%) alkoholtartalmú gyógynövénypárlat, mely fehér üröm, édeskömény, ánizs és egyéb fűszerek felhasználásával készül. Az ideális szeszfokára csak fogyasztás előtt hígítják fel, ugyanis ilyenkor az abszintban fehér fodrok jelennek meg, majd az egész ital opálos, zöldesfehér színt vesz fel. Ennek oka az [...]
Abszorbeál
Elnyel, megköt. Borászatban, pl. a bor széndioxidot.
Acéltartály
A múlt század ötvenes évei óta a tradicionális fahordókat egyre több helyen váltották fel a nemesacélból készült tartályok. Fő előnyei: egyszerűbb tisztítás és ezzel összefüggésben magasabb szintű higiénia; egymás után akár többféle bort is tárolhatunk benne, ez fahordók esetén nem lehetséges.
Acetál
E triviális névvel jelölik azaethylidendiaethylatot, tehát azt a vegyületet, mely úgy vezethető le, hogy az ethylalkohol két molekulájában a hidroxilok hidrogenjeit a 2 vegyértékü aethyliden gyökkel helyettesítjükC2H5.OC2H4C2H5.OE vegyületet először Döbereiner állította elő borszeszből, ezt finoman elosztott platina alkalmazásával oxidálva; később Liebig állapította meg közelítőleg tapasztalati képletét, egészen helyesen Stas. A vegyület szerkezetére vonatkozó vizsgálatokat Wurtz és Frapelli végezték. Előállítható a borszeszből oxidáció útján meghatározott [...]
Acetaldehid (Acetaldehyd)
a legközönségesebb és legjobban ismert aldehid, úgy hogy már az aldehid elnevezés alatt is az acetaldehidet értik (l. Aldehidek). Képződik a közönséges borszesz enyhe oxidálásakor, amikor is a borszesz I. rendű alkoholcsoportjából a 2 hidrogén vízzé alakulván kiesik:CH3.H2.OH+O=CH3.CHO-+H2O.Liebig jelölte e vegyületet aldehid névvel az al(kohol)dehyd (rogenatum) szókkal jelölni akarva, hogy az miképpen képződik az alkoholból. Tisztátalan állapotban Döbereiner állította elő először 1821-ben; későbben Liebig vizsgálta meg pontosabban. Előállítása [...]
Acetátok
Lásd → Ecetsav sói.
Aciditás
Savasság.
Acidum
A sav latin neve. Acidum aceticum = ecetsav; Acidum arsenicosum = arzénessav; Acidum benzoicum = benzoesav; Acidum boricum v. boracicum = bórsav; Acidum carbolicum = karbolsav; Acidum chromicum = krómsav; Acidum citricum = citromsav; Halleri = Hallersav; Acidum hydrochloricum v. muriaticum = sósav; Acidum nitricum = salétromsav; Acidum phosphoricum = foszforsav; Acidum salicylicum = szalicilsav; Acidum sulfuricum = kénsav; Acidum tannicum = csersav; Acidum tartaricum = bórkősav.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,