Lexikon
Amarone
Olaszország Veneto tartományából eredő aszalt szőlőből történő borkészítési stílus.
Amer Picon
Francia, kesernyés aperitif, alkoholtartalma 30 %. Fogyasztható szódával is, de koktélnak is felhasználható gin és vermut hozzáadásával.
Amfora
Az amfóra (Amphora) ókori görög, eredetileg magas, bő szájú, a nyakánál szűkebb, öblös, fülekkel ellátott cserépedény elnevezése; főleg bor, olaj, búza vagy hal tárolására használták.
Az első amfórák a libanoni-szíriai tengerparton jelentek meg, valamikor az i. e. 15. században. Rövid idő alatt az egész ókori világban elterjedt használatuk, és egészen a 7. századig a legnépszerűbb tárolóedények közé számítottak. Nagyjából innentől kezdve vették át a szerepüket a fából és bőrből készült edények.Az ókorban űrmértéket is jelentett, mai mérések szerint [...]
Amontillado
Koncentrált zamatokkal rendelkező, mogyorós felhangokkal készített sherry típus .
Ampelográfia
Szőlőfajta-leírás.
Ampelológia
Szőlészet.
Ampelosz (Ampelos)
(gör. ἄμπελος) Jelentése szőlő, szőlőtő. A görög mitológiában fiatal szatír, egy szatürosz és egy nimfa fia, Dionysos játszótársa, ki midőn egy szilfa ágain ülve, egy felfutó szőlőtőkéből fürtöt szakított, lebukott és meghalt. Zeus szőlőtőkévé változtatta.
Angostura
Az Angostura Venezuelából, Trinidad szigetéről származó erős ital, nevét születési helyéről, Angostura városáról kapta, ahol feltalálója Dr. Sieger tevékenykedett. A likőrt ma is egyedül itt gyártják a világon.
A keserű titkos receptjéről ma is mindösszesen annyit tudunk, hogy rumon alapulva olyan gyógy- és fűszernövényekkel egészül ki, mint a tárnicsgyökér, az angelikagyökér, az encián, a galgant, a kardamom, a kínaifakéreg, vagy a szegfűszeg. Az összetevők pontos számát csakúgy, mint az előállítás módját titok övezi.
Az Angostura tiszta, [...]
Animális illat
Főleg vörösborokban felfedezhető nehéz illatjelleg, amely az idősebb borok sajátja. Emlékeztethet bőrre, tejtermékre és más állati eredetű anyagra egyaránt.
Anisette
Francia ánizslikőr, alkoholtartalma 25%.
Ki-kicsoda
Árvay János
A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,