Acetál

E triviális névvel jelölik azaethylidendiaethylatot, tehát azt a vegyületet, mely úgy vezethető le, hogy az ethylalkohol két molekulájában a hidroxilok hidrogenjeit a 2 vegyértékü aethyliden gyökkel helyettesítjük
C2H5.O
C2H4
C2H5.O
E vegyületet először Döbereiner állította elő borszeszből, ezt finoman elosztott platina alkalmazásával oxidálva; később Liebig állapította meg közelítőleg tapasztalati képletét, egészen helyesen Stas. A vegyület szerkezetére vonatkozó vizsgálatokat Wurtz és Frapelli végezték. Előállítható a borszeszből oxidáció útján meghatározott körülmények figyelembevétele mellett. Színtelen, éterszerű folyadék, melynek kellemes szaga és íze van. Fs. = 0,821 fp. = 105° C. Vízben alig oldódik, éterrel, alkohollal minden viszonyban elegyíthető. Erősebb oxidációkor aldehiddé, majd ecetsavvá alakul. Az ammóniás ezüst-nitrátoldatot nem redukálja, tehát az aldehidek reakcióját nem adja.

Ki-kicsoda

Garamvári Vencel
Garamvári Vencel Borászmérnök. 1966-78 között a Törley Pezsgőgyárban dolgozott gyáregység vezetőként. 1978-tól a Hungarovin Rt-nél termelési igazgató, 1987-1990-ig kereskedelmi igazgató. A családi vállakozást 1990-ben, Vinárium néven indította. Először csak minőségi
Bodnár Sándor Dr.
Bodnár Sándor Dr. Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum