Angostura

Az Angostura Venezuelából, Trinidad szigetéről származó erős ital, nevét születési helyéről, Angostura városáról kapta, ahol feltalálója Dr. Sieger tevékenykedett. A likőrt ma is egyedül itt gyártják a világon.

A keserű titkos receptjéről ma is mindösszesen annyit tudunk, hogy rumon alapulva olyan gyógy- és fűszernövényekkel egészül ki, mint a tárnicsgyökér, az angelikagyökér, az encián, a galgant, a kardamom, a kínaifakéreg, vagy a szegfűszeg. Az összetevők pontos számát csakúgy, mint az előállítás módját titok övezi.

Az Angostura tiszta, áttetsző, erős, karakteres ital, alkoholtartalma magas, cca 40%. Ízét a különleges gyógynövények, illatát a fűszerek, a narancshéj, a szegfűszeg dominálja.

Az Angosturat önállóan nagyon ritkán fogyasztják, elsősorban száraz, kevert italok, cocktailok kiegészítőjeként kedvelt. Legismertebb koktélja az Angostura Fizz, melyben a bittert citromlével, cukorsziruppal, tojásfehérjével és szódavízzel keverve, jéghidegen szolgálják fel.

Ki-kicsoda

Monyók József
Monyók József A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint