A megfelelő hőfok
A bort mindig kíméletesen kell temperálni. Ugyanolyan káros a gyors hűtés, mint a hirtelen felmelegítés. Az ideális hőmérsékletet szinte sosem lehet eltalálni, ezért az egészséges középérték az irányadó. Természetesen van bizonyos mozgástér, amit mindenki saját érzése szerint szabályozhat. Szerepet játszik az évszak is. Forró nyári napokon a fehérbor lehet néhány fokkal hidegebb, de nagyon jólesik az üdítő, fiatal rozé akár jegesen is. A gyöngyöző és habzóborok ideális hőmérséklete 8-10 oC, a közepes minőségű fehérboré 10-11
Aki egészen biztos szeretne lenni a dolgában, beszerezhet egy borhőmérőt. Figyelembe kell viszont venni azt is, hogy a bor az asztalon, a meleg ételek között viszonylag hamar felmelegszik. Jégkockákkal teli pezsgősvödörben vagy borhűtő edényben a bor hosszabb ideig is megőrzi megfelelő hőmérsékletét.