A legfontosabb boraromák

alma

Alma
Az almaillat számos fehérbor és pezsgő alapvető ismertetőjele, hiszen az almasav mind az almában, mind a szőlőben jelen van. Elsősorban a nemes, jó minőségű rizlingre és a Chardonnayra jellemző a markáns almabuké. A túlérett alma íze ezzel szemben borhibának számít. Ha a bor tejsavas erjedésen esik át, amit biológiai savlebontásnak is szokás nevezni, az almasav tejsavvá alakul.

körte

Körte
Napjainkban ezerötszáz különböző körtefajta ismert. Az enyhe körtearoma, amit gyakran gyenge vaníliaillat is kísér, a határozottan gyümölcsös ízű vagy likőrszerű fehérborok és pezsgők sajátja. Különösen jellemző a körtearoma a burgundiai Chardonnay borokra és az érett rizlingre

banán

Banán
Az érett banán illata előfordul mind fehér-, mind vörösborokban. A Gamay, a Syrah vagy Chardonnay szőlőben mindig jelen van a banánra emlékeztető, lappangó illat. A határozottan banánra emlékeztető illatú borokat fiatal korukban kell fogyasztani.


fekete csokoládé

Keserű csokoládé
A minőségi csokoládé legfontosabb alkotóeleme a kakaó. A kakaó aromája ötszáz különféle alkotóelemet tartalmaz, amelyek legmarkánsabbjai a borban is megtalálhatók. A csokoládéra, illetve kakaóra emlékeztető illat főleg vörösborokra jellemző. Többnyire enyhe pörzsaroma kíséri, ami a tölgyfahordók kiégetésének a következménye.

eper

Eper
A borban többnyire kétféle eperaroma fordul el. A friss gyümölcs illata általában a fiatal vörösborokra jellemző. Az érett gyümölcs vagy lekvár aromája inkább az idősebb, komplex vörösborok sajátja. A gyümölcsös fehérborokban is érezhető lehet eperaroma.


ribizli

Vörös ribizli
Botanikai szempontból a vörös és a fekete ribizli egy családba tartozik, az ízük mégis eltérő. A vörös ribizli enyhén savanykás íze friss és csípős. A hasonlóan savas borokban található meg.


fekete ribizli

Fekete ribizli
A cserje mélyfekete bogyóiról híres. A borászati szaknyelv vörösborok színének leírására is használja. A bírálat során klasszikus aromának számít, és a bor természetes gyümölcskoncentrációját jelenti. A fekete ribizli meleg, gyümölcsös aromája szinte valamennyi burgundiai Pinot Noirban megtalálható. Enyhe árnyalata néhány tengerentúli Cabernet Sauvignon és Shiraz borra jellemző.

szeder

Szeder
A szeder a rózsafélék családjába tartozik. Az erős aromájú bogyók lédúsak és édesen savanykásak, ha elég érettek. A gyümölcsre jellemző az intenzív illat, ami az érés fokával egyenes arányban egyre jobban fekete bogyókból készült lekvárra emlékeztet.

A szederaroma elsősorban komplex vörösborokban fordul elő.

vaj

Vaj
A friss vaj illata decens, de mégis közismert. A borban a tejsavas erjedés során alakulhat ki, főleg fiatal és erős, barrique-ban érlelt Chardonnay borokra jellemező. A vajaroma régóta márkajele a minőségi, fehér burgundi boroknak, de jellemző a dél-afrikai, ausztrál és amerikai Chardonnay borokra is.

sárgabarack

Sárgabarack
Az őszibarackhoz hasonlóan a sárgabarack is Kínából származik. A sárgabarack-aroma a borban többnyire kicsit érettebb és koncentráltabb, mint a finom őszibarack-aroma. Ezt az aromát a Botrytis cinerea okozta nemes rothadás segíti elő. Előfordulásának skálája a száraz fehérboroktól egészen az édes és likőrborokig terjed.

aszaltszilva

Aszalt szilva
Az aszalt szilva klasszikus illata akkor alakul ki, amikor a gyümölcs már összetöpped. Forró években gyakoribb az aszaltszilva-aroma, elsősorban a meleg vidékekről származó vörösborokban. A nehéz, enyhén füstös illat szilvalekvárra is emlékeztet.


ananász

Ananász
Az eredetileg Brazíliában honos gyümölcs immár Ázsiában és Afrikában is elterjedt. Az ananász enyhén édeskés íze a fiatal fehérborokra jellemző, az érés során ez az illat általában gyengül. Az aroma szintén megtalálható az édes borokban, a késői szüretelésű borokban és az aszúkban, továbbá néhány burgundiai, ausztrál és amerikai Chardonnayban.

széna

Frissen vágott széna
A fiatal fehérborokra, de pezsgőkre is jellemző a "friss szénaillat", a kumarin illata, ami harminc különböző növényben található meg. Ez a telt aroma remekül harmonizál a gyümölcsaromákkal.citrom

Citrom
A klasszikus citrusfélét a savanyú ízzel szokás összefüggésbe hozni, holott a citromsav maga szagtalan. A finom citromaroma a friss és csípős német és elzászi rizlingek bukéjában található meg, továbbá a francia és a tengerentúli Sauvignon borokban.

szegfűszeg

Szegfűszeg
A szegfűszegfa mára már az Indiai-óceán teljes térségében honos, de eredetileg a Maluku-szigetekről származik. A fűszeres, igen markáns illat az érett és hosszabb tárolásra alkalmas borok sajátja, amelyekre a fahéj-, szerecsendió- és borsillat is jellemző. A fehérborok közül elsősorban a fűszeres tramini, a Bordelais vagy a finom Sauternes tartozik ide.

szarvasgomba

Szarvasgomba/Trüffel
A szarvasgomba a csészegombák családjába tartozik, és erdei talajban, a föld alatt terem. Intenzív illata és aroma íze kedvelt ínyencséggé avatta. Ez az aroma borokban ritka, a skála mégis a friss, Loire menti Sauvignon Blanc-tól a bordelais-i Cabernet Sauvignonig terjed.

paprika

Zöldpaprika
Nagyon markáns illat a zöldpaprikáé, amely részben a spárgára emlékeztet. Ez a jellegzetes aroma szinte valamennyi Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon szőlőből készült boron érezhető, de jellemző a fiatal bordeaux-i borokra és azok tengerentúli megfelelőire is.

méz

Méz
A méz és a bor már az ókorban is párban járt, hiszen a borokat általában mézzel dúsították. A virágos mézaroma az aszalt sárgabarack és a viasz illatára emlékeztet. Ez a finom, enyhén édes aroma a kiemelkedő minőségű édes és likőrborok sajátja. Tiszta és virágos változata a rendkívüli minőség jele.

fahéj

Fahéj
A fahéj a Srí Lankán és Kínában honos fahéjfa szárított kérge. Az enyhén édeskés, puha, keleties aroma gyakori a fahordóban érlelt boroknál. Egyaránt megtalálható a bordelais-i Merlot borokban, az ausztrál Shiraz borokban, az érett Sauternes, Tokay Pinot Gris borokban és persze a fűszeres traminiban.

vanília

Vanília
A vaníliarúd az egyik orchideafajta termése, amely eredetileg Mexikóban honos. A fő illatmolekula a vanillin, amely már csekély koncentrációban is határozottan érezhető. A vaníliaaroma az új tölgyfahordókban (barrique) érlelt fehér- és vörösborokra egyaránt jellemző.

sárgadinnye

Sárgadinnye
A sárgadinnye markáns aromája az ausztrál Chardonnay borokra és az édes borokra jellemző.

kávé

Kávé
A napjainkban kapható kávék elsősorban Közép- és Dél-Amerikából származnak. Ez a komplex aroma nyolcszázötven különféle alkotóelemből áll. Elsősorban az új, égetett fahordókban érlelt borokon érezhető, enyhe pörzsaromával együtt. A régi évjáratú pezsgőkre is jellemző az enyhe kávéaroma.

ibolya

Ibolya
Az ibolya ehető szirmait főleg saláták ízesítésére használják. A tisztított ibolyagyökér-kivonat viszont remekül illik fagylaltokhoz, cukrász- és péksüteményekhez. A fiatal vörösborokon, mint például a Beaujolais Primeurön jól érezhető az aromás ibolyaillat, de előfordul fiatal fehérborok bukéjában is.

bőr

Bőr
A bőr jellegzetes illatát, amit az állatbőr cserzéséhez használt növényi tannin ad, mindenki ismeri. A bőrillat az úgynevezett animális (állati) illatok körébe, tartozik, és elsősorban idősebb, jellemzően Cabernet Sauvignon szőlőből készült borok sajátja.

mandula


Mandula
A mandulafa hosszúkás termése lehet édes és keserű. Enyhe keserűmandula-íz fedezhető fel a palás talajon termett Spätburgunderben, az erős fehérborokban és az éretlen tannint tartalmazó vörösborokban.


rózsa

Rózsa/Rózsavíz
Ez a tiszta, intenzív illatú folyadék a rózsaolaj desztillálásának végeredménye és a Közel-Keleten kedvelt ízesítője a süteményeknek és pékáruknak. Rózsavíz gyógyszertárakban és csemegeboltokban kapható. A rózsaaroma különösen a virágos bukéjú borokra jellemző, mint a tramini, a sárga muskotály, a fűszeres tramini és a Grauburgunder.

szerecsendió

Szerecsendió
Az aromás illatú szerecsendió a sárgabarackra hasonlító szerecsendió-termés magja. A szerecsendiófa az Egyenlítőtől északra és délre egyaránt megtalálható valamennyi trópusi vidéken. A legjobb fajták India nyugati részén és Indonéziában honosak. A mag tüzesen fűszeres és kissé keserű aromája csak reszelés közben szabadul fel, és nagyon gyorsan elillan. Fahordóban vagy barriqueban érlelt borokra, illetve a muskotályszőlőre jellemző.

édesgyökér

Édesgyökér
A medvecukor az édesgyökér egyszerre édes és erős eszenciájából készül. Ez az aroma tanninban gazdag, klasszikus szőlőfajtákból készült és fahordóban érlelt vörösborokra jellemző. Az említett klasszikus szőlőfajták a Merlot, a Cabernet Sauvignon és a Pinot. Az aroma egyaránt jelen van a bordeaux-i, a Rhone-völgyi, a burgundi és a tengerentúli vörösborokban.

cseresznye

Cseresznye
A borban megtalálható mind a cseresznye-, mind a meggyaroma. E gyümölcsök zamatára főleg a fiatal vörösborok emlékeztetnek, míg az idősebbek a teljesen érett gyümölcs édességét idézik.narancs

Narancs
A narancs eredeti hazája Kína és India. A gyümölcs frissítő aromája finom keserű anyagokat is tartalmaz, amelyek harmonikusan kiegészítik az édes ízt. Az édes-nemes szőlőfajták akkor jellegzetesen narancsízűek, ha Botrytis gomba tenyészett rajtuk. Az elzászi Altenberg de Bergheimből származó Grand Cru borok határozott narancsaromát mutatnak.

bors

Bors
Az őrölt bors aromája a világ szinte valamennyi minőségi vörösborában felfedezhető. A bukéban az illat visszafogottan és nem erősen van jelen. A gyümölcsös aromákkal keveredve harmonikus illatkép jön létre, ami decens hangsúlyt és fűszeres ízt ad a bornak.


őszibarack

Őszibarack
A selymes héjú, illatos őszibarack eredetileg Kínából származik. Gyorsan elszálló illata jellemző a friss, többnyire fiatal fehérborokra. Különösen a rizlingekben és néhány pezsgőben fedezhető fel. Gyakran enyhe ibolyaillattal párosul.

pirított kenyér

Pirított kenyér
A friss vagy szárított kenyér illata a borszakma szóhasználatának gyakori eleme. Elsősorban új tölgyfahordókban érlelt fehérborokra, így Chardonnay vagy Sauvignon borokra jellemző. A Burgundiából, Ausztráliából és az Amerikai Egyesült Államokból származó Chardonnay borok fiatal korukban erős pirítottkenyér-aromát árasztanak.

grapefruit

Grépfrút
A legnagyobb citrusféle leve egyszerre üdítő és kissé keserű. Illatában leheletnyi kénillat fedezhető fel. Ez a finom aroma a fiatal rizlingek, a Tokay Pinot Gris, a Chardonnay és a minőségi édes borok sajátja.

dohányDohány
A különböző dohányaromák - a nyerstől a vágott dohánylevélig - általában idősebb, barrique-ban érlelt vörösborokban találhatók.

karamellKaramell
A karamellaroma a klasszikus, tejszínes bonbonokra emlékeztet, amelyek friss tejből, vajból és tejszínből készülnek. Enyhe változata sok kimagasló vörösborra jellemző, amelyek Bordelais-ban és Burgundiában készülnek. Ez az aroma az elegancia és a rafinéria jele. A karamell a borszakértők nyelvén színárnyalatot is jelent, ami elsősorban az idős vörösborokra jellemző.

Ki-kicsoda

Árvay Angelika
Árvay Angelika A családjának mindig is volt kis darabnyi szőlője (az első 450 tőkét nászajándékba kapták a szülei), így már gyerekként is sokat dolgozott a területeken. Nem volt könnyű munka, így eleinte nem tiltakozott, amikor édesapja igyekezett más pályára irányítani,