A sommelier munkája
Mivel a fogalmat hivatalosan még nem fogalmazta meg és nem védte le senki, gyakran visszaélnek vele. Ez bizonytalanságot szül és a szakma lebecsüléséhez vezet.
A sommelier szakma világos körülírása, az egységes követelmények kidolgozása és a nyilvánosság felé történő egyértelmű megjelenítése érdekében a Német Sommelier Szövetség bevezette a "Sommelier SU", törvényileg védett címet. Ennek alapja a megfelelő képzés, bizonyos fokú szakmai gyakorlat és tapasztalat, továbbá a színvonalas vizsga, amelynek sikeres teljesítése jogosíthat valakit arra, hogy sommelier SU-nak nevezhesse magát. A szövetség ezzel nagyon jó szolgálatot tesz a szakmának, elismeri, mekkora a sommelier jelentősége a vendéglátásban, és segít abban, hogy a jövőben az éttermekbe betérő vendégek is becsüljék és megbízható partnernek tekintsék a sommelier-t a bor egyre táguló világában.