A sommelier munkája

sommelierMinél többféle bor szerepel az étteremben az itallapon, annál nagyobb lehet a vendégek tanácstalansága. A sommelier dolga általában, hogy megfelelő tanácsot adjon, hiszen az ő szakmája az ételek és italok harmóniája. Ezenkívül ő felelős a borospincéért és a borok megfelelő gondozásáért. Ez azt jelenti, hogy érdeklődik az egyes borvidékeken, borokat vásárol, megfigyeli és számon tartja az egyes borok érettségi fokát, és a konyhafőnökkel együtt ő dolgozza ki az italajánlatokat az egyes fogásokhoz. A sommelier tehát a kulináris élvezetek sokoldalú szakértője volna?

Mivel a fogalmat hivatalosan még nem fogalmazta meg és nem védte le senki, gyakran visszaélnek vele. Ez bizonytalanságot szül és a szakma lebecsüléséhez vezet.

A sommelier szakma világos körülírása, az egységes követelmények kidolgozása és a nyilvánosság felé történő egyértelmű megjelenítése érdekében a Német Sommelier Szövetség bevezette a "Sommelier SU", törvényileg védett címet. Ennek alapja a megfelelő képzés, bizonyos fokú szakmai gyakorlat és tapasztalat, továbbá a színvonalas vizsga, amelynek sikeres teljesítése jogosíthat valakit arra, hogy sommelier SU-nak nevezhesse magát. A szövetség ezzel nagyon jó szolgálatot tesz a szakmának, elismeri, mekkora a sommelier jelentősége a vendéglátásban, és segít abban, hogy a jövőben az éttermekbe betérő vendégek is becsüljék és megbízható partnernek tekintsék a sommelier-t a bor egyre táguló világában.

Ki-kicsoda

Blum János
Blum János 1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,
Monyók József
Monyók József A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint