A sommelier munkája

sommelierMinél többféle bor szerepel az étteremben az itallapon, annál nagyobb lehet a vendégek tanácstalansága. A sommelier dolga általában, hogy megfelelő tanácsot adjon, hiszen az ő szakmája az ételek és italok harmóniája. Ezenkívül ő felelős a borospincéért és a borok megfelelő gondozásáért. Ez azt jelenti, hogy érdeklődik az egyes borvidékeken, borokat vásárol, megfigyeli és számon tartja az egyes borok érettségi fokát, és a konyhafőnökkel együtt ő dolgozza ki az italajánlatokat az egyes fogásokhoz. A sommelier tehát a kulináris élvezetek sokoldalú szakértője volna?

Mivel a fogalmat hivatalosan még nem fogalmazta meg és nem védte le senki, gyakran visszaélnek vele. Ez bizonytalanságot szül és a szakma lebecsüléséhez vezet.

A sommelier szakma világos körülírása, az egységes követelmények kidolgozása és a nyilvánosság felé történő egyértelmű megjelenítése érdekében a Német Sommelier Szövetség bevezette a "Sommelier SU", törvényileg védett címet. Ennek alapja a megfelelő képzés, bizonyos fokú szakmai gyakorlat és tapasztalat, továbbá a színvonalas vizsga, amelynek sikeres teljesítése jogosíthat valakit arra, hogy sommelier SU-nak nevezhesse magát. A szövetség ezzel nagyon jó szolgálatot tesz a szakmának, elismeri, mekkora a sommelier jelentősége a vendéglátásban, és segít abban, hogy a jövőben az éttermekbe betérő vendégek is becsüljék és megbízható partnernek tekintsék a sommelier-t a bor egyre táguló világában.

Ki-kicsoda

Áts Károly
Áts Károly 1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Bodó Judit
Bodó Judit Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve