Lexikon
Chicha
(spanyol, ejtsd: csicsa), borhoz hasonló szeszes ital Dél-Amerika tartományaiban, melyet darált kukorica-mag feleresztése és erjesztése által nyernek; Formosa vidékén a rizsből is készítik.
China Martini
A Martini & Rossi cég keserűlikőrje, 31%-os alkoholtartalmú. Jéggel étkezés után isszák, de igen kiváló ital citromkarikával vagy vaníliafagylalttal is.
Cinzano
A leghíresebb piemonti vermutmárka. A Cinzano prémium vermouth édeskés frissítő ital, amely gyöngéden semleges, sajátos jelleg nélküli, de igen jó minőségű borból készül, ízét és jellegét pedig a különleges, gondosan válogatott (családi titokként kezelt) gyógynövények és fűszerek adják. Bianco - klasszikus vermouth, könnyű, finom aromájú, szalmasárga ital gyümölcsös, lágy, édeskés ízzel. Rosso - intenzívebb, átható aromájú, színe erős borostyánszín. Extra Dry - világos, tiszta színű, citrusos, száraz, frissítő ízzel.
Citromsav
A bor egyik természetes szervessav alkotóeleme.
Cladosporium cellare (régebben Rhacodium cellare)
Nemes pincepenész. Megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú pincében szaporodik el, ezzel jelzi a jó pincét.
Clairet
Könnyű, világospiros bordeaux-i bor.
Claret
A bordeaux-i típusú vörösborok angol megnevezése.
Cobbler
(ejtsd: koblör)Amerikából származó, Európában is meghonosodott hűsítő cukros borital, törött jégdarabokkal és narancs héjjal; szalmasszállal, szívószállal isszák. Legismeretesebb a Sherry-Cobbler.
Cognac
Francia, borból főzött pálinka, mely nevét a francia Charente kerületbe eső Cognac várostül vette, mely a Cognac-gyártás és kereskedelem székhelye mintegy 200 év óta, mióta egyáltalán ezen szesz nagyban készül; az itt készülő legfinomabb Cognacot fine champagne-nak nevezik, a második minőségü Château neuf, Blanzac, Angoulęme, Archiac stb.-ben nyert Cognacot petit champagne-nak hivják, a harmadik minőségü Cognac fins bois, a legsilányabbat deuxiemes bois-nak nevezik. Cognac elnevezés alatt jön a kereskedésbe az armagnac is, melyet főleg a Gers kerületben [...]
Cointreau
Narancshéjjal ízesített, színtelen, enyhén kesernyés, édes citruslikőr. A céget a francia Eduard Cointreau alapította 1842-ben. Kétféle narancshéj felhasználásával készítik, a Bigarade keserűnarancs héját szeszben áztatják, míg a szokásos narancshéjat napon szárítják meg. A készítéshez többféle fűszer titkos keverékét is felhasználják. Az ital önálló fogyasztásakor jéggel kell felszolgálni. Koktélokhoz is gyakran használják. Alkoholtartalma 40 %.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,