Így tároljuk helyesen

 

 

pinceMinden eddiginél több olyan bor kerül a boltokba, amelyeket ha nem is azonnali, de rövid időn belüli fogyasztásra szánnak. A szupermarketből a hűtőbe, és onnan néhány nap múlva az asztalra kerül az ital. Ez nem is okoz gondot. Nincs tehát szükség drága, boltíves pincére. Az egyszerű, hétköznapi borok, amelyek lényege a kellemesen friss íz, minden további nélkül átvészelnek néhány napot vagy hetet a hűtőszekrényben vagy viszonylag meleg pincében.

A jó minőségű, hétköznapi borok akár egy évet is kibírnak ilyen körülmények között is. Ez utóbbiak ára öt és hét euró között mozog. Egy év elteltével azonban ezeket is el kell fogyasztani, mert már nem lesz jobb a minőségük. A drágább és jobb minőségű borokra ennek éppen az ellenkezője igaz. Minél jobb a bor, annál jobb sokáig tárolni és megvárni, míg a nemes nedű teljesen megérik. Egyetlen dologra kell csak ügyelni - szakszerűen kell tárolni.

 

Mivel a bor eleven termék, minden fizikai behatásra reagál. Az évekig tartó tárolás szempontjából az a megfelelő pince, amelyik jól szellőzik, és a levegő páratartalma hetven és kilencven százalék között változik. Ideális, ha a hőmérséklet viszonylag állandó, és tíz-tizenhat Celsius-fok között van. Minél melegebb a tárolóhelyiség, annál gyorsabban veszti el a bor friss ízét, az érés és korosodás gyorsabban megy végbe. A bort mindig sötét helyen kell tárolni, mert a fény idő előtt bekövetkező, kellemetlen öregedési tüneteket okozhat.

borhűtőFontos, hogy a palackokat fekve tároljuk, hogy a folyadék nedvesen tartsa a dugót. Így a palack szája zárt marad, káros oxidációt okozó levegő nem juthat a palackba. Lakásban, vagy kisebb pincében történő tároláshoz ma már kaphatók klímaszekrények, amelyek a hűtőszekrényhez hasonlóan állandó hőmérsékleten tartják a nemes italokat. Ez a berendezés szakboltokban kapható, és akár több karton palack elhelyezhető benne.

 

Ki-kicsoda

Bárdos Benjámin
Bárdos Benjámin 1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Andrónyi László
Andrónyi László 1998-2002 között a Badacsonyi Pincegazdaságnál dolgozott.