Lexikon
Helybenoltás
Szőlőtermesztési művelet, melynek során az ültetvényben már meglévő alanyra egy kedvezőbb tulajdonságú fajtát oltanak.
Heuriger
Termelői borkimérés Ausztriában.
Hibrid
Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.
Hidegkezelés (frigorizálás)
A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.
Hóbor
A fagyasztott borból kicsapott jég olvadéka. Alkoholtartalma 1-2 térfogatszázalék.
Hogyan készül a bor?
A jó borok szőlőhegyen teremnek
Mi is voltaképpen a bor? A német bortörvényben ez a meghatározás szerepel: "A bor az a termék, amely kizárólag friss szőlő, szőlőcefre vagy szőlőmust teljes vagy részleges alkoholos erjesztésével készül."
A borokat tehát nem csinálják, főleg nem a pincében. A bor szőlőmustból erjed, és ehhez először is szőlőre van szükség. A jó bor mindent eldöntő alapja tehát a szőlőhegyen keresendő. A legfontosabb tényező a szőlőfajta, a talaj, és amit a vincellér ehhez még hozzá tud tenni. Állandó kockázatot jelent a változó [...]
Hogyan kóstoljunk?
Aki még sose vett részt borkóstoláson, az jobb, ha elkönyveli
magában; az élet egyik legnagyszerűbb kalandjától fosztotta meg magát. A kóstolás ugyanis nem csupán mással nem pótolható művészeti élmény, hanem egy olyan káprázatos utazás, amely történelmi időkön vezet keresztül. Egészen a gyökerekhez. Mert a jó bor akár az emberi DNS; információt tárol múltról, jelenről és jövőről. Az üzenet megfejtése a kóstolást végzőtől függ. Éppen ezért nem mindegy, mit és hogyan teszünk. A következőkben némi bepillantást adunk, mire is kell a "nagy utazás" [...]
Hol vásároljunk?
A folyamatosan bővülő választék felveti a kérdést, hol érdemes bort vásárolni. A bort nemcsak sokan fogyasztják, hanem sokfelé is árulják. Éppúgy megvásárolható a benzinkútnál, a sarki zöldségesnél, mint a szuper- és hipermarketekben, a nagy bevásárlóközpontokban vagy az elegáns borszaküzletben, ahol esetleg még kóstolásra [...]
Hordó
Abroncsokkal összefogott, hajlított dongákból készült zárható tartály, vagy edényzet. Általában tölgyfából készül, vannak még gesztenyefából, eperfából, akácfából készült hordók is.1 első fenék; 2 orom; 3 bütü; 4 dugó; 5 abroncs; 6 szájdonga; 7 oldaldonga; 8 hátsó fenék; 9 fenékpárkány; 10 hasdonga; 11 a hordó csínja; 12 csapparafa; 13 fa csapdugó.
Hordós erjesztés
Elterjedt borászati eljárás. A bor alkoholos erjedése a hordóban zajlik le.
Ki-kicsoda
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,