Hol vásároljunk?

 

vinotékaA folyamatosan bővülő választék felveti a kérdést, hol érdemes bort vásárolni. A bort nemcsak sokan fogyasztják, hanem sokfelé is árulják. Éppúgy megvásárolható a benzinkútnál, a sarki zöldségesnél, mint a szuper- és hipermarketekben, a nagy bevásárlóközpontokban vagy az elegáns borszaküzletben, ahol esetleg még kóstolásra is lehetőség nyílik.

 

A szaktanácsadás a borházakban, a delikateszboltokban és a borszaküzletekben a legjobb. Előfordul, hogy itt egykori sommelier-k dolgoznak, akik kiválóan ismerik a borokat. Ezekben az üzletekben a bort szakszerűen tárolják, és minőség szerint csoportosítják. Tehát, ha nem szeretnénk kellemetlen meglepetést, célszerű szakboltban vásárolni.

Aki azonban a szupermarketben érzi jól magát, nyugodtan megpróbálkozhat itt is a borokkal, de nem fog értő tanácsot kapni. Érdemes az évjárat, a szőlőfajta és a termelő ország szerint tájékozódni. Meg lehet kóstolni a különféle vidékek borait, és kiválasztani, ami valóban ízlik. A pincészetek többsége közvetlenül is árusítja borait.

Érdemes az árakat is összevetni. Nem mindig a drága a jó minőség. Ne csábuljunk el, ha formás palackot vagy hívogató címkét látunk. Az igazán jó borok többsége jelentéktelen palackban és jelentéktelen címke mögött rejtőzik. Segítség lehet a borkalauzok tanulmányozása. Ezek alapján nyugodtan vállalkozhatunk egy-egy kirándulásra egyik vagy másik borvidékre.

A borvásárlás bizalom kérdése, de néhány dologra ügyelni kell. Akár szupermarketben, akár szakboltban vettük a bort, ami lehet közepes vagy akár kiváló minőségű, a bor érzékeny és gondosan kell ápolnia.

Az ideális tárolóhely hőmérséklete 12 oC, a levegő páratartalma legalább 60 százalék. Némelyik borospincében 100 százalék is lehet a nedvességtartalom, de itt a borok címkéi idővel penészesek lesznek. A bornak jót tesz a nedvesség, hiszen a magas páratartalom frissen és rugalmasan tartja a dugót. Száraz helyiségekben, ahol esetleg még lámpák és fényszórók is világítanak - mint egyes üzletekben -, a dugó hamar kiszáradhat. Ekkor nem zár tökéletesen, és törékennyé válik. A bor ennek következtében gyorsabban párolog, sőt oxidáció léphet fel, ami akár tönkre is teheti az italt. Óvatosan kóstoljuk azokat a borokat, amelyek palackjában a töltőmennyiség nem éri el a palack nyakát.

Óvatosan kell viszonyulni a poros palackokhoz is. Nem lelünk mindig ritka különlegességet. Ritkaságokat inkább ott vásároljunk, ahol értenek a régi borokhoz. Néhány borkereskedő különlegességekre szakosodott, ők ismerik az egyes borok történetét és eredetét. Gyakran szakvéleményt is adnak. Gyanús, ha egy régi bor szokatlanul olcsó. A valódi kincs nem olcsó, megvan az ára, amit a még rendelkezésre álló készlet mennyisége és az ital kora határoz meg. Ezen a piacon általában nem lehet olcsón jó fogást találni.

Ne vásároljunk olyan bort sem, ami évekig állt a polcon. Állva kizárólag a friss és fiatal borokat szokás tárolni, amelyek gyors fogyasztásra készülnek és a palackozás után azonnal kikerülnek a boltokba. A régebbi évjáratokat az üzletekben is fekve kell tárolni.

Ki-kicsoda

Bock József
Bock József A Pécsi Zippernovszki Károly gépipari technikumban tanulta ki a lakatos szakmát. 1992-ig a Villányi Mezőgépnél dolgozott művezető-gyártáselőkészítő munkakörben. 1958-ban édesapja visszavásárolta azt a szőlőterületet, amely már 1850-ben is a család