Lexikon
   
                                              		
								Pezsgő                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    A pezsgőbor, általános nevén pezsgő másodlagosan természetes úton erjesztett bor, mely alapborból vagy mustból készül. Alapvetően száraz, extra száraz, félszáraz és édes pezsgőket különböztetünk meg a következők alapján:	Extra Brut: (ejtsd: extra brüt) jelentése: abszolút száraz. A pezsgõ szinte elhanyagolható mennyiségû cukrot tartalmaz. Brut: (ejtsd: brüt) jelentése: különlegesen száraz. A pezsgõ cukortartalma 6-15 g/liter között van. Extra Dry: (ejtsd: extra dráj) jelentése: különlegesen száraz. A pezsgõ cukortartalma 12-20 g/liter között van.  [...]                                 
                                                      Pezsgőszínű bor
						                       
                        
                           
                        
                                    A kék héjú szőlőkből gyors sajtolással kinyert mustból készített bor. Színe világos, a hagymára emlékeztető.                                   
                                                      pH
						                       
                        
                           
                        
                                    A must és a bor savanyúságát, savasságát mutatja és fontos hatással van a bor későbbiek során kialakuló szín intezitására és érési képességére. A kémiai értelemben vett pH-érték: a hidrogénion- koncentráció negatív logaritmusa. A bor pH értéke nagyban függ a bor savainak összetételétől, mennyiségétől. Fehérborok pH- ja 2,9 - 3,9 között mozog, a vörösborok pH- ja 3,2 - 3,6 közé esik. A nagyobb pH- értékű borok lágyabbak, a kisebb pH- jú borok keményebbek (a víz pH értéke 7 körül mozog).                                   
                                                      Pimpós bor
						                       
                        
                           
                        
                                    A borvirágos bor.                                   
                                                      Pince
						                       
                        
                           
                        
                                    Részben, vagy teljesen föld alatti, vagy hegyoldalba vájt, bortárolásra használt viszonylag állandó hőmérsékletű építmény.                                   
                                                      Pincemester
						                       
                        
                           
                        
                                    A borospince szakképzett kezelője, vezetője.                                   
                                                      Pinceszer
						                       
                        
                           
                        
                                    Borospincék sora.                                  
                                                         
                                              		
								Pinot noir                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                    
                                    
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  Származás: francia eredetű, világfajta borszőlő
Tőke:
Legjobb minőségét meszes talajon adja.
Fürt:
A fürt átlag tömege 70-90g. Sötét színűek és a fenyőfa tobozára emlékeztető alakúak.
Bor:
A bor kellemes, harmonikus, rubin-piros színű, igen keresett fajta. Ha rosszul színeződik, 5-10% festékszőlőt adnak hozzá. Franciaországban fehér pezsgő készítésére is használják.
Elterjedés:
Elterjedt az egész világon, a hűvösebb éghajlatú régiókban.
Pint
						                       
                        
                           
                        
                                    Régi űrmérték. Egy pint = két icce. Egy magyar pint kb. 1,7 liter, egy bécsi pint ( kupa ) 1,415 liter. egy pozsonyi pint 1,67 liter.                                   
                                                      Pintér
						                       
                        
                           
                        
                                    Kádár, bodnár.                                   
                                                      
                        
                                        
                        Balaton borrégió»
                        Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Duna borrégió»
                        Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Magyarország borrégió»
                        Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Pannon borrégió»
                        Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Pannon borrégió»
                        Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Tokaj borrégió»
                        Tokaji borvidék,                     
                    
                                
            
            









