Pezsgő

A pezsgőbor, általános nevén pezsgő másodlagosan természetes úton erjesztett bor, mely alapborból vagy mustból készül. Alapvetően száraz, extra száraz, félszáraz és édes pezsgőket különböztetünk meg a következők alapján:

Extra Brut: (ejtsd: extra brüt) jelentése: abszolút száraz. A pezsgõ szinte elhanyagolható mennyiségû cukrot tartalmaz.
Brut: (ejtsd: brüt) jelentése: különlegesen száraz. A pezsgõ cukortartalma 6-15 g/liter között van.
Extra Dry: (ejtsd: extra dráj) jelentése: különlegesen száraz. A pezsgõ cukortartalma 12-20 g/liter között van.
Sec (ejtsd: szek): jelentése száraz. A pezsgõ cukortartalma 17-35 g/liter közötti.
Demi Sec: (ejtsd: dömi szek) jelentése: félszáraz. A pezsgõ cukortartalma 33-50 g/liter közötti.
Doux: (ejtsd: du) jelentése: édes. A pezsgõ cukortartalma meghaladja az 50 g/liter mennyiséget.

Ki-kicsoda

Romsics László
Romsics László 1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Birkás Zoltán
Birkás Zoltán 1999-től a családi vállalkozást erősíti. Jelenleg szőlészként, borászként tevékenykedik, valamint kereskedelmi és marketing feladatokat is ellát. 2003-tól az Izsáki borverseny és Izsáki borutca szervezője, valamint 2004 óta az Izsáki Borbarátklub rendezvényeinek