Lexikon
Fehértörés
Az oxidálódott vas és a foszforsav vegyületének csapadéka által okozott borzavarodás.
Feinburgunder
A wachaui borvidéken a Chardonnay-t hívják így. Itt nem barrique-ban, hanem nagy fahordókban vagy acéltartályokban érlelik.
Fejabroncs
A hordó két végén található, erős, széles abroncs.
Fejtés
A tiszta bor leszínelése, lefejtése az üledékről, seprőről az egyik tartályból a másikba. Az egyszerűbb borok 2-3, a tartalmasabb borok 4-5 fejtést igényelnek a készre kezelésig.
Félédes
Édeskés bor.
Felfordult bor
Megtörött vagy megerjedt, tisztaságát, esetleg színét vesztett bor.
Félszáraz
Kevés cukrot is tartalmazó bor.
Fermentáció
Alkoholos erjedés, melynek során az édes szőlőléből az élesztőgombák a cukortartalomra hatva egy sokkal szárazabb, fanyarabb bort hoznak létre.
Fernet Branca
A Campari mellett az olaszok másik híres gyomorkeserűje. Egy milánói cég gyártja, alkoholtartalma 45 %.
Fertály
Negyedakó bor. Lásd. még akó.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,