Lexikon
Bródig
Kenyérhéjízű bor. Bizonyos tokaji borok egyik dicsérő jelzője.
Brut (francia, ejtsd: brüt)
Nyers, kevés vagy semmi cukrot, nem tartalmazó pezsgő. A vonatkozó tv. szerint 0-4 g/l cukortartalmú pezsgőket száraz pezsgőknek nevezzük.
Brut (francia, ejtsd: brüt)
Nyers, kevés vagy semmi cukrot, nem tartalmazó pezsgő.
Buké
A borok finomillatának és zamatának összhangja.
Burgundi bor
Egyika e legkitünőbb francia boroknak. E borfajta háromféle: a felső B. (Côte d'Or), az alsó B. (Yonne) és az u. n. Macon (Saône et-Loire). A B.- t majdnem kizárólag a pineau (v. noirien) szőllőfajból készítik, melyet nálunk burgundinak neveznek. Szüretkor a szőllőt megválogatják ugyan, de nem szemelik le s csak részben tiporják meg, a többit tiprás nélkül töltik a kádba s csak az erjedés végén, ha a törköly a fölszinre emelkedik, tiporják bele a borba. E tiprást még párszor ismétlik; a szemeket azután pár nap mulva kipréselik s erjedni hagyják. [...]
Butélia (butella)
Hosszú nyakú borospalack.
Büdöskő
Kén(-kő).
Bütü
A fa szálirányára merőlegesen vágott felület. Ebbe illesztik a feneket. Erdélyi területen a hordó ontráját vagy csinyát értik a bütü alatt.
Ki-kicsoda
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.





