Lexikon
Mikrovinifikáció
						                       
                        
                           
                        
                                    Kis szőlő-, must- és bortételek készítése és kezelése, általában kísérleti céllal.                                  
                                                      Minőségi bor
						                       
                        
                           
                        
                                    Borkategória, melynek paramétereit hatóság írja elő. Csak olyan bort lehet minőségi borként forgalomba hozni, amely ezeknek a minőségi előírásoknak megfelel. A kategóriába sorolást az OBI (Országos Borminősítő Intézet) végzi.                                   
                                                      Misztella
						                       
                        
                           
                        
                                    Sűrítménnyel és párlattal feljavított must, amelyet borok édesítésére használnak.                                  
                                                         
                                              		
								Mitől jó a bor?                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    
	Nehéz kérdés, amire azonban két válasz is van. Először is, a bor minőségét az íz négy kritériuma határozza meg: a gyümölcsös íz, az alkohol-, a sav- és a cukortartalom. Ezek egyensúlya, illetve harmóniája adja a minőséget. Mind a négynek egyensúlyban kell lenni.
	A  borkészítés tudománya a sav- és a cukortartalom kiegyenlítése. A száraz  [...]                                 
                                                      Murci
						                       
                        
                           
                        
                                    Erjedő, zavaros újbor.                                  
                                                      Muskátliíz
						                       
                        
                           
                        
                                    A szorbinsav, vagy a kálium-szorbát bomlásakor keletkező a muskátli szagára emlékeztető kellemetlen íz.                                   
                                                      Must 
						                       
                        
                           
                        
                                    A szőlő friss leve, átmeneti állapot a szőlőlé és a bor között.                                   
                                                      Mustfokolás
						                       
                        
                           
                        
                                    A must sűrűségének mérése üvegből készült merülő mérőműszer segítségével. A magyar mustfok azt mutatja meg, hogy egy kg must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz.                                   
                                                      Mustsürítmény
						                       
                        
                           
                        
                                    Főzéssel, vagy kifagyasztással készült töményített must. Többnyire a mustok cukortartalmának megemelésére használják.                                   
                                                      Ki-kicsoda
   
                        Bodnár Sándor Dr.               
                        Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum                      
                        
                    
                        Birkás Zoltán               
                        1999-től a családi vállalkozást erősíti. Jelenleg szőlészként, borászként tevékenykedik, valamint kereskedelmi és marketing feladatokat is ellát. 2003-tól az Izsáki borverseny és Izsáki borutca szervezője, valamint 2004 óta az Izsáki Borbarátklub rendezvényeinek                      
                        
                 
                        
                                        
                        Balaton borrégió»
                        Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Duna borrégió»
                        Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Magyarország borrégió»
                        Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Pannon borrégió»
                        Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Pannon borrégió»
                        Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Tokaj borrégió»
                        Tokaji borvidék,                     
                    
                                
            
            









