Lexikon
Szamorodni
Lengyel szó, jelentése "ahogy termett". Tokaji bortípus, aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül. Száraz és édes szamorodnit is készítenek.
Száraz
Cukrot nem, vagy nagyon keveset tartalmazó bor.
Száraz cukrozás
Répacukor musthoz való hozzáadása víz felhasználása nélkül.
Szaturálás
Gáz elnyeletése folyadékban. Például habzóbor készítésénél szén- dioxidot nyeletnek el a borban.
Szediment
Üledék.
Szén-dioxid
Színtelen, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz. Egy liter must erjedésekor 40-45 liter szén- dioxid gáz keletkezik. Belélegzése az emberi szervezetre káros, 30 százalék feletti CO2 koncentráció azonnali halált okoz.
Szén-dioxidos áztatás
Borkészítési eljárás, melynek során a szőlőszemeket préselés nélkül, lezárt tartályban, szén-dioxid hozzáadásával erjesztik.
Színbor
A feltárt cefre sajtolás nélkül nyert mustjából erjedt bor.
Színelés
Az ülepítéssel megtisztított must vagy bor elválasztása, lefejtése az üledékről.
Színtelenítés
Aktív szénnel történő színtelenítő eljárás. Hibás borok színét kezelik ezzel az eljárással.
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége





