Lexikon
Stabil bor
A bor a tulajdonságait hosszan megőrzi.
Stabilizálás
A bor tulajdonságainak - főleg tisztaságának - tartós megőrzését előirányzó borkezelési eljárás.
Steril töltés
Borpalackozás csíramentesítéssel.
Stiches bor
Ecetes bor.
Syrah
Származás: A Shiraz (syrah) perzsa eredetű, Európába Franciaország közvetítésével került nemes szőlőfajta, amelyből a jellegzetesen ribizke és keserű csokoládé illatú vörösbor készül, amely világszerte leginkább Kalifornia, Dél-Afrika és Ausztrália bortermelői révén vált ismerté.
Szaflór
A pórsáfrány virágzatából készült régebben borszínezésre használt főzet.
Szake
A szake átlátszó és színtelen (esetleg egy kissé sárga) folyadék, megközelítően 15% -20% alkoholt tartalmazó japán rizspálinka- rizsbor féle.
Szalmabor
Szüret után még szalmán töppesztett szőlőből készült csemegebor. Készítése néhány déli országban szokás.
Szamócaíz
Lásd. eperíz.
Szamorodni
Tokaji bortípus, aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül (lengyel, jelentése: ahol termett.) . Száraz, és édes szamorodnit is készítenek.
Ki-kicsoda
Andrónyi László
1998-2002 között a Badacsonyi Pincegazdaságnál dolgozott.
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben





