Lexikon
Hordós érlelés
						                       
                        
                           
                        
                                    Az erjedést követően nem fejtik át a bort palackokba, vagy más tároló edénybe, hanem akár hónapokra is a hordóban hagyják érni a bort.                                  
                                                      Hosszú bor
						                       
                        
                           
                        
                                    Zamatos, testes bor, melynek íze a lenyelés után még hosszú ideig érezhető az ember szájában.                                   
                                                      Hosszúlépés
						                       
                        
                           
                        
                                    1 dl bor - 2 dl szódavíz. Lásd. még Fröccs.                                   
                                                      Hozam
						                       
                        
                           
                        
                                    A szőlőterület termelékenységére vonatkozó adat. Többnyire a hektoliter/hektár arányszámot használják.                                  
                                                      Hőkezelés
						                       
                        
                           
                        
                                    Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.                                   
                                                      Hubertus
						                       
                        
                           
                        
                                    Vörösbarna színű, kellemesen kesernyés ízű likőr. Zamatképző anyaga narancshéj és fűszerek kivonata. 
A St. Hubertus a vadászok védőszentjéről elnevezett klasszikus magyar likőr, mely immáron 101 éve készül titkos receptúra alapján. Javasolt fogyasztási mód: jégre töltve.Alkoholtartalma 40%.                                  
                                                      Húzós bor
						                       
                        
                           
                        
                                    Aránytalanul magas cserzőanyag-tartalmú bor.                                   
                                                      Húzott minta
						                       
                        
                           
                        
                                    Olyan borminta, amely a tartályban található bormennyiség minden rétegéből tartalmaz bort. A tartály fenekére leeresztett mintavevő készüléket fokozatosan emelik felfelé (húzzák) a tartály felszíne felé.                                  
                                                      Ki-kicsoda
   
                        Bárdos Benjámin               
                        1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége                      
                        
                 
                        
                                        
                        Balaton borrégió»
                        Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Duna borrégió»
                        Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Magyarország borrégió»
                        Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Pannon borrégió»
                        Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Pannon borrégió»
                        Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Tokaj borrégió»
                        Tokaji borvidék,                     
                    
                                
            
            









