Lexikon
Borkősav
A bor legfontosabb sava. A bőrkősav mennyisége 1-5 g/l.
Borkősav- és glicerinerjedés (megfordulás)
Borbetegség. Baktériumok borkősavból ecetsavat és szén-dioxidot, glicerinből ecetsavat, tejsavat és propionsavat termelnek.
Borostyánkősav
Alkoholos erjedéskor képződik cukrokból.
Borovicska
Szlovák borókapálinka, fenyőpálinka.~ 38-40%-os.
Borpárlat
[...]
Borpárlat
A bor lepárlásakor nyert, nagy szesztartalmú folyadék. A fogyasztási borpárlat (brandy) alkoholtartalma 40% körül van.
Borrendek
A borbarátok önkéntes társadalmi szervezetei. Magyarországon az első borrend 1976-ban, Vaskúton alakult. Borászati rendezvényeken feltűnő, díszes öltözékben jelennek meg.
Borsajtó (borprés, sajtóprés)
Fából készült sajtoló szerkezet, amellyel szüretkor a szőlő levét kiszorítják. Három alaptípusa ismeretes: 1. Az egykarú emelő elve alapján, gerendával és csavarral működő bálványos prés vagy régős prés (Baumpress). Tájnyelvi alakjai: prős, pörös, peres. Lényeges szerkezeti eleme egy 3–4 m hosszúságú, vízszintesen elhelyezkedő gerenda (főfa, bálvány). Ennek egyik végét rögzítik, a másikon többnyire beleerősített, súllyal terhelt orsó van, amelynek segítségével szabályozható, egyenletesen működő nyomóerőt fejt ki. Az összezúzott szőlő a gerenda [...]
Borseprő
A letisztult újbor üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz.
borszesz (etil-alkohol, etanol): A bor legfontosabb alkoholja.
Bortörvény
A bor készítésére, kezelésére, forgalmazására és a borhamisítás tilalmára vonatkozó jogszabálygyűjtemény .
Ki-kicsoda
Babits László, Ifj.
Az értékesítési munkák mellett egyre magasabb szinten részt vesz a borkészítés folyamatában is.
Bodnár Sándor Dr.
Teljes életre törekedett, amit igazol az, hogy 1972-ben az I. Borvilágversenyen (Budapest) bírálóként tevékenykedett, 1987-ben egyetemi doktori címet szerzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. 1987-ben megszervezője volt a Tokaj Vinum Regum





