Tokaj

kep-index.3.jpg Tokajt, mint a környék nevét először 1067-ben említik, ekkor már szőlőtermesztő vidék volt. A város neve régi okmányokban Tokota, Tochol, Tokoyd és Tucota formában olvasható. A város neve a feltételezések szerint a szláv "sztokaj", azaz folyó összefolyás szóra utal. Ezt támasztja alá, hogy a város a Tisza és a Bodrog összefolyásánál helyezkedik el.

Anonymus feljegyzése szerint a földet Árpád ajándékozta Tarcal vezérének. Az első hiteles említése 1074-ből származik, amikor Géza herceg a Salamonnal vívott csata után a tokaji várba menekült, és itt kelt át a Tiszán. Magát a települést 1353-ban említik először Tokaj néven.

Első vára egy földvár volt, amely a tatárjárás során elpusztult. A 14. századra már kővár állt a településen, mely a diósgyőri uradalom része volt. 1450 után Tokaj a Hunyadiaké, majd a Szapolyaiaké volt. Szapolyai János egy időre elveszítette a birtokot, de fia, János Zsigmond idejében már ismét a családé volt, így királyi uradalommá vált. A borvidék bevételének köszönhetően Tokaj mezővárossá fejlődött, népessége növekedett. A várat 1705-ben II. Rákóczi Ferenc ismeretlen okból leromboltatta. A szatmári békét követően mint elkobzott Rákóczi-birtok a kincstárra szállt. 1860-ban a község megváltotta magát. A kiegyezés utáni békés évtizedekben Tokaj fejlődött, polgárosodott, a XIX. század végétől a hegyaljai borászat egyik központjává vált.

A két világháború alatt azonban ez a fejlődés félbeszakadt. 1944-ben először a németek, majd az oroszok szállták meg a települést. A II. világháborút követően lassan indult be a fejlődés. A borkereskedelemben betöltött központi szerepét is egyre inkább Sátoraljaújhely vette át. Városi rangját 1986-ban kapta vissza. Ekkortól újra fejlődésnek indult.

A város 2002-től szerepel az UNESCO Világörökségeinek listáján.

Letölthető kiadványok:
Vendégvárók Tokajban 2008 (PDF)
Tokaj-hegyalja Guide 2008 (PDF)

A Tourinform Tokaj világörökségi turisztikai portálja:
www.tokaj-turizmus.hu

www.tokaj.huUnesco
Információk

Régió: Észak-Magyarország

Terület: 28,20 km2

Népesség: 5 009 fő

Népsürűség: 177,62 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 48.124º

Long.: 21.409º

Irányítószám: 3910

Körzetszám: (+36) 47

Látnivalók

Kapucinus kolostor épülete

Pincesor

Református templom

Zsinagóga és zsidó sírkövek

Bacchus-kút

Tokaji Múzeum

Tokaji Galéria

Ágyúgolyós ház

Rákóczi-Dessewffy kastély

Cimkék: Tokaj
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál

Programok