1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége

2014-12-17 | boraszat.hu

Bemutatkozott a Disznókő Szőlőbirtok új szamorodnija

1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége

A 600. évfordulót szerette volna tavaly megünnepelni a Disznókő Pincészet, ám erre végül nem került sor. A jeles évszám lett viszont a névadója a borászat 2012-es édes szamorodnijának.

"A Disznókő Szőlőbirtok a Tokaji borvidék meghatározó borászata.."

A történet

Este 11-kor nem csöng ok nélkül a telefon. Vasárnap este 11-kor főleg nem. Lesti Zoltán, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet belföldi értékesítésért felelős munkatársa nem is nagyon értette, miért hívja őt ilyenkor Nagy Kornél, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója. Felvette a telefont, és az izgatott hang hallatán azonnal megérezte, hogy különleges bejelentés következik. Mindez 2012-ben történt, egy derűs, augusztus végi estén…



Nagy Kornél a levéltárban kutatott, és a régi dokumentumok között igazi szenzációra bukkant. Addig úgy tudtuk, hogy a Disznókő dűlő nevét Mád falukönyvében 1628-ban említik először, a kutató azonban megtalálta Zemplén vármegyei nemes Fügedy Pál hagyatéki perének 1413-ból származó záró dokumentumát, amelyben két másik mádi dűlő mellett a Disznókő neve is szerepel. Lám, két ember perlekedésének most az utókor látta hasznát, Garai Miklós nádor döntött a jogvitában, mi pedig örülünk, hogy a 601 évvel ezelőtti pernek írásos dokumentumait megkímélte az idő.

A 600. évfordulót szerette volna tavaly megünnepelni a Disznókő Pincészet, ám erre végül nem került sor. A jeles évszám lett viszont a névadója a borászat 2012-es édes szamorodnijának, amelyhez az alapanyagot a birtokon termett, nemesen rothadt, kézzel válogatott furmint fürtök adják.

Az édes szamorodni

A szamorodni Tokaj-Hegyalja talán legrégebbi bora, ideje, hogy magára találjon, és megkapja az őt megillető helyet a tokaji borkülönlegességek sorában. Nemességéhez kétség sem férhet, ezért döntött úgy a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, hogy mostantól valamennyi, náluk készült szamorodni címkéjére az 1413 elnevezés kerül. Ha az aszú a tokaji borok királya, akkor a szamorodni a királynő. Ez a bor képes arra, hogy finoman, árnyaltan mutassa meg a borvidék, az évjárat és a termőhely különleges értékeit.

Az édes szamorodni tartalmas és komplex bor, amelynek mélységét és fő karakterjegyeit a gazdagon botritizálódott fürt és a hordós érlelés biztosítja. Készítésekor a fürtök egészben érkeznek a pincébe: nem válogatják külön az aszúsodott bogyókat, vagyis az ép, a töppedt és a nemesen rothadt szemek együtt kerülnek a mustba.

A fiatal szamorodni arany színe rendkívül megnyerő. Illatában és ízében vadvirágok, friss és kandírozott gyümölcsök asszociációi, őszibarackos, citrusos, trópusi gyümölcsös jegyek, valamint mandula és egzotikus fűszerek világa jelenik meg. A kompozíciót ropogós, friss savak tartják. Ha eltelik néhány év, a savak megszelídülnek kissé, és a gyümölcsök mellett megjelenik egy finom, mézes, aszalt gyümölcsös aromakarakter.

A szamorodni a finesz és az egyensúly bora. Komplexitását és jó arányait a gazdag beltartalom mellett a hordós és palackos érlelésnek köszönheti. Nagyszerű aperitif, ám ételekhez is remekül társítható. Illik a libamájhoz, de kínálhatjuk tejszínes, citromos tengeri halak, gyümölcsökkel készült kacsaételek, enyhén fűszeres fogások mellé is.

A Disznókő

„A Disznókő Szőlőbirtok a Tokaji borvidék meghatározó borászata. Elismertségünket, nemzetközi sikereinket eddig leginkább kiváló aszúborainknak köszönhettük. Nemrég jött a hír, hogy a 2006-os ötputtonyos aszúnk bekerült a világ 100 legjobb bora közé a Wine Spectator listáján” – mesél a pincészet sikereiről Mészáros László birtokigazgató. A Disznókő édesbor-választéka ez idáig a késői szüretelésű különlegességekre, valamint az 5 és 6 puttonyos aszúkra koncentrált, a közöttük elhelyezkedő szamorodni valamiért nem talált utat a fogyasztókhoz. Nagy kár, mert ez a bor tartalmas, izgalmas, és képes Tokaj szépségeit érzékenyen megmutatni.

Mindezt bizonyítandó a Disznókő Szőlőbirtok különleges, vertikális édes szamorodni kóstolót szervezett a szakma képviselőinek november 16-án, Budapesten, a New York Palotában. A kóstolón felvonult valamennyi, 1994 óta palackozott Disznókő édes szamorodni, és természetesen ott volt az új kedvenc, a 2012-ben szüretelt 1413 is.

A kóstoló

Szerethető kóstoló volt, a borok békés nyugalommal indultak hódító útjukra. Nem akartak önmaguknál nagyobbra nőni, tudták a helyüket, tudták, hogy az aszúkkal ők sohasem versenghetnek, egyszerűen, szépen, méltósággal mutatták meg magukat. Mindegyik szép volt, még az idősebbek is meglepően fiatalosan mozdultak a pohárban. Színük csorduló arany - hiszen a feldolgozás során nincs áztatás, így kevesebb a lében a polifenol, tehát a szín csak később kezd mélyülni.

Vonultak sorban a Tokaji borvidéki királynői: a kissé magas alkoholtartalmú, de meglepően karizmatikus 1994-es, a lebilincselő illatokkal hódító 1999-es, a szinte üdén barackos 2000-es, a botritiszes, ásványos 2002-es, a gazdagon aromás, telt 2003-as, a krémes szerkezetű, narancsvirágos 2008-as, a mély, tiszta, bájos 2011-es, és az illatos, friss 2012-es. Mindegyik hozott valami újat, valami leheletfinom illatot, ízt, amitől szeretni lehetett.

Egy szamorodniban valószínűleg nincs sok titok, egyértelmű, egyszerű szépsége mégis megejtő. Ezért volt nagyon izgalmas ez a kóstoló. Aki megízlelte a Disznókő szamorodnik teljes vertikumát, megérthette, hogy a borok fejedelme, az aszú mellett a szamorodni törékeny bája tovább színezi, árnyalja Tokaj-Hegyalja változatos képét.

A 1413 nemcsak egy bor neve. Benne van viszontagságos történelmünk, az azóta eltelt hatszáz év minden szépsége és nehézsége. Uralkodók váltották egymást, rendszerek dőltek meg, csodák születtek a földön, ám mind közül talán a legnagyobb, hogy ez a dűlő ma is ott áll, s háborítatlanul termi a szőlőt a világ egyik legizgalmasabb borához. Töltsük hát pohárba, kóstoljuk meg, és engedjük, hogy elhitesse velünk: igenis van, ami örök.

Cimkék: Disznókő, Tokaj, Szamorodni, Aszú
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Messze vagyunk a jó terméktől” 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Négy új hungarikumot hirdettek ki Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Szigorú szabályzatot szabtak az aszúra a mádiak Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaj-Hegyalja Piac másodszor Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Töltsék kedvüket és kosarukat a Tokaj-Hegyalja Piacon! Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok