A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére?
A tokaji borok 80-85 százalékát száraz borból készített, utólagosan, mustsűrítménnyel édesített borként értékesítik a pincészetek Marcinkó Ferenc tokaji hegyközségi elnök szerint.
A Tokaj Kereskedőházat február 1-ig vezető Kiss István úgy tudni, nem akart belemenni egy bizonytalan helyzetbe, hiszen a cég eladott borainak 60-70 százaléka édesített bor.
Képünk illusztráció: a Vinartis webáruház kétszer finomított, színtelen-szagtalan, természetes mustsűrítményt tartalmazó kannái vannak rajta.
"Az a termelő, aki hektáronként száz mázsa fölött termel, eleve rossz alapanyagot tud csak beadni, és ha nincs komolyabb elvárás, akkor ebben a kérdésben változás sem lesz. Szociálisan ez egy súlyos kérdés, hiszen több mint tízezer embert érint. De ha csak."
A Hír24 információi alapján az édesített borok körül kialakult vita miatt kellett távoznia a Tokaj Kereskedőház éléről Kiss Istvánnak. A tokaj-hegyaljai első vonalba tartozó pincészetek és borászok már régóta küzdenek azért, hogy a száraz borból készített, utólagosan, mustsűrítmény hozzáadásával a kellő szintre édesített borok visszaszoruljanak a piacon, ezek ugyanis a borvidék hírének nem tesznek jót, és a fogyasztót is becsapják azzal, hogy édes borként árulják őket, nem pedig édesítettként.
Ha nincs sűrítmény, minőségi szőlő kell
A Tokaj Kereskedőház eladott borainak 60-70 százaléka utólag édesített bor. A Hír24 szerint Kiss István nem akart belemenni abba a bizonytalan helyzetbe, hogy vagy kevesebb szőlőt vásárol fel, vagy az édesített borok visszaminősítésével (tehát hogy azok ne tokaji OEM-borként, hanem zempléni OFJ-borként fussanak a jövőben) a szőlőfelvásárlási árakat csökkenti a cég. Számítások szerint a cégnek a minőségi váltás százmilliós kiesést okozna, ezért az csak politikai akarattal és állami támogatással érhető el – utóbbiról a hírportál szerint a tulajdonos MNV Zrt. hallani sem akar.
A tokaj-hegyaljai borvidék egészét nézve jóval nagyobb az utólagosan édesített borok eladásának aránya, mint a Tokaj Kereskedőháznál: Marcinkó Ferenc, a tokaji hegyközség elnöke szerint a tokaji borok 80-85 százalékát édesített borként értékesítik a termelők. Marcinkó óvatos a kérdésben: szerinte a tokaji borédesítés szabályozásának változtatása előtt érdemes lenne piackutatást végezni arról, miként reagálnak erre a fogyasztók.
Tokaj-Hegyalja nem szociális kérdés
Kovács Tibor, a Tokaj Hétszőlő birtokigazgatója ősszel a hvg.hu-nak adott interjújában így fogalmazott a sűrítményezésről: „Ha komoly helyen előadnám, hogy márpedig be kell tiltani a sűrítmény használatát, magamra vonnám a bortermelők 80-85 százalékának haragját. Azt kérdeznék, hogy mit csináljanak a furmintjukkal, amit csak úgy tudnak eladni, ha beédesítik? Erre a logikus válasz az, hogy tessék aszút készíteni, és amiből meg nem lehet, abból meg tisztességes száraz furmintot. De ezt senki nem meri kimondani. Helyette a bortörvény legalizálja a csalást.”
A Hétszőlő birtokigazgatója az interjúban arról is beszélt, hogy azzal, hogy a Tokaj Kereskedőház állami segítséggel végül minden évben megveszi a szőlőtermelők borkészítésre nem nagyon alkalmas szőlőjét, aligha segít bárkinek is. „Az a termelő, aki hektáronként száz mázsa fölött termel, eleve rossz alapanyagot tud csak beadni, és ha nincs komolyabb elvárás, akkor ebben a kérdésben változás sem lesz. Szociálisan ez egy súlyos kérdés, hiszen több mint tízezer embert érint. De ha csak innen közelítünk, akkor a helyzet sosem fog megváltozni” – fogalmazott a Hétszőlő vezetője.
Idevág a tokaji szőlészeti és borászati kutatóintézet őszi felmérése: tizenöt félédes-édes bort vásároltak Tokaj, Bodrogkeresztúr,Tarcal, Mád, Tállya, Sátoraljaújhely településeken olyan helyeken, ahol ki volt írva, hogy van eladó bor, és ezekből csupán három volt fogyasztásra alkalmas, és csak egy olyan volt, ami hozta a tokaji borvidékre jellemző ízjegyeket. A felmérés nagy botrányt okozott a borvidéken: számos kistermelő kérte ki magának, hogy a kutatóintézet a boraikat bírálja.
„Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Ahol tényleg százezrekbe kerül egy pohár bor Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Forma-1, VIP borok, VIP sáv Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.