A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban

2015-11-28 | Origo

Az állam 17,1 milliárd forintot fektet a Tokaj Kereskedőházba, a tervek szerint 2018-tól viszont már nem teljesen állami tulajdonban áll majd a borászat, a szőlőtermelők is szerezhetnének részesedést. A Kereskedőház többek között egy új digitális rendszerre költött, amivel tudományos alapokra helyeznék a termelést.

A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban

"2018 után már nem száz százalékban állami tulajdonban lenne Tokaj Kereskedőházban, terveik szerint a szőlőtermelők is szerezhetnének részesedést a borászatban."

A most még teljesen állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház jelenleg a legnagyobb felvásárlója a tokaji borvidéken termelt szőlőknek: a 30 százalékot a cég veszi meg, a forgalomba került tokaji borokat szintén a Kereskedőház palackozta. Az állami borászat a bel- és külföldi piacokon évente 6-8 millió palack bort értékesít, a tervek szerint három éven belül elérik majd a 10 millió palackot. A mintegy 130 dolgozót foglalkoztató cég az idén a múlt évihez hasonló, 2 milliárd forint körüli árbevétellel számol.



A gazdák is kapnak részesedést

Az idén felvásárlási rekordot döntött a kereskedőház, és a céljuk, hogy továbbra is aktív szerepet töltsenek be a borvidék gazdaságában - mondta el a borászat által szervezett sajtótájékoztatón Tombor András, a Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke. Ez cégvezető tájékoztatása alapján megegyezik a kormány terveivel is, bár az állammal voltak nézeteltéréseik is.Az idén kilónként 140-400 forintért vásároltuk szőlőt a gazdáktól, magasabb áron, mint korábban bármikor. A kormánytól emiatt kaptunk is jelzéseket, azt szerették volna tudni, hogyan lenne megoldható, hogy egységáron vegyük a szőlőt. Azt válaszoltuk, sehogy, a szabad piacon ez nem működik, és egyébként sem szeretnénk, hogy a termelők olcsóbb szőlőt adjanak, mert az a minőség rovására menne.”

Tombor András beszélt arról is, hogy a tervek szerint 2018 után már nem száz százalékban állami tulajdonban lenne Tokaj Kereskedőházban, terveik szerint a szőlőtermelők is szerezhetnének részesedést a borászatban. Arról, hogy mekkora részesedéstől válna meg az állam, és milyen formában juthatnak majd tulajdonhoz a gazdák, még nem született konkrét döntés.

 

Új nevet kap

A Tokaj Kereskedőház emellett nevet is változtat majd, mivel, mint mondta, a mostani nevéhez túl sok negatívum tapad”.

A Kereskedőház 2013-tól 2017-ig 17,1 milliárd forintnyi állami tőkét kap. Ebből, ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott, eddig közel 3 milliárdot költöttek el. A közelmúltban elkészült beruházásokat, mint például a nemrég átadott hűtőcsarnokot még nem ebből, hanem korábbi forrásaikból fedezték. Az új állami tőkét eddig infrastrukturális beruházásokra fordították, valamint egy, közel száz adatréteget tartalmazó digitális rendszerre, amellyel tudományos alapokra helyeznék a tokaji borászatot.

 

Tudományos borászat

Szappanos Péter, a Kereskedőház vezérigazgatója a rendszer bemutatásakor elmondta: amikor 2013-ban elkezdték felvenni és kiértékelni az adatokat, rájöttek, hogy nagyon sok mindent még nem tudnak a tokaji borvidékről. A borvidék domborzatáról többek között légi, lézerscanneres felmérés készült, történelmi adatok alapján vizsgálták a klímaadottságokat, valamint a talaj állapotát az egyes szőlőhegyeken – ez utóbbi kutatásban a Magyar Földtani Intézet munkatársai is részt vettek. Légi fényképeket használtak a tőkesűrűség, fajtagazdagság, a termékenység, valamint a betegségek terjedésének felmérésére is, ezeknek az adatoknak a szőlő felvásárlásakor vették hasznát.

 

Kényes nemespenész

A tokaji bortermelés ugyanakkor erősen függ az időjárás változásaitól. Balassa István szőlész az Origo kérdésére elmondta: bár a digitális rendszert 2013 óta használják, a 2014-es évjárat az egyik legrosszabb volt az elmúlt években. Ennek oka, hogy az aszúsodáshoz szükséges botrytis nemes gomba az időjárás miatt nem terjedt megfelelően. Emiatt a termés 20-30 százaléka volt csak ideális állapotú.

A botrytis, bár alapvetően a szőlő élősködője, mégis hasznos szerepet tölt be, ugyanis a penészgombával „fertőzött” szőlőszemekből lesznek az aszúszemek. Ahhoz azonban, hogy ideálisan aszúsodjon a szőlő, speciális időjárási körülmények kellenek: a legjobb, ha a szüret végén esős és napos időszakok váltják egymást, mert ez segíti a penész terjedését, de eközben a szőlőszemek további érését is.

 

Az aszú a legjövedelmezőbb

Balassa István szerint sok gazdának kockázatos befektetés az aszúra koncentrálni, vagyis sokáig a tőkén hagyni a szőlőt, hogy a szemek megaszúsodjanak. Ha ugyanis a körülmények nem megfelelőek, aszúsodás helyett egyszerűen csak megrohad és kárba vész a termés. „Vannak olyan termőterületek, ahol a botrytis hatékonysága nagyobb, míg máshol érdemesebb hamar leszedni a szőlőt, mert a legtöbbször nem lesz aszú belőle. A termelőket arra biztatjuk, hogy ismerjék meg a szőlőhegyük adottságait, és döntsék el, hogy aszút vagy hamar leszüretelt szőlőt érdemes-e termeszteniük” – mondta Balassa István, majd hozzátette, hogy a Tokaji Kereskedőház mindezek mellett bátorítja az aszútermelést, a Tokaji Aszú értékesítése prioritás számukra, hiszen a tokaji borok közül erre van a legnagyobb kereslet.

„Korábbi szőlőfelvásárlás ad-hoc alapú volt, de 2015-ben, a digitális rendszer segítségével nagy javulást értünk el, mivel ekkor kezdtük el különbséget tenni a gazdák között, hogy kiktől veszünk aszút, és kitől csak egészséges szőlőt. A korábbi rendszerrel nem lehet a világpiacon is versenyképes minőségű és mennyiségű bort termelni” – mondta Balassa István.

A Tokaj Kereskedőház emellett új gazdálkodási módszerek bevezetésére is bátorítja a gazdákat, akik például az úgynevezett Guyot-művelésről, a bakművelésről és az ernyőművelésről (speciális metszési módszerek) szóló tájékoztatókat kapnak szerződéskötéskor.

Cimkék: Tokaj
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Csúcskategóriás borok, különleges ételek Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok