Csúcskategóriás borok, különleges ételek
Nem kisebb feladatra vállalkozott a debreceni Hotel Platán éttermének csapata, mint arra, hogy a hazánkban még kevésbé ismert Holdvölgy Borászat boraira komponál borvacsorát március utolsó szombatjára. Eleve komoly kihívás tokaji borokhoz összeállítani egy egész esti menüt, hiszen más borvidékekkel ellentétben Tokaj-Hegyalján kizárólag fehér borokat készítenek és ez nagyon meg tudja kötni a séf kezét!
"A Holdvölgy olyan különleges helyzetben lévő borászat, akinek borai külföldön már jól ismertek és számos Michelin csillagos étteremben megtalálhatóak a kínálatban."
A Hotel Platánt nem kell bemutatni a cívis város gasztronómiai közönségének, mivel évek óta jól szervezett és sikeres borvacsorák otthona. Az ország vezető borászai mellett megfordultak itt pályájuk elején járó tehetséges fiatalok is, akiknek sokszor ez volt az első bemutatkozási lehetőségük a régióban.
Az étterem egy évre gondosan megtervezett rendezvénynaptárában vannak visszatérő pincészetek és – mint ez alkalommal is – van jó néhány újdonság számba menő pince. A Holdvölgy olyan különleges helyzetben lévő borászat, akinek borai külföldön már jól ismertek és számos Michelin csillagos étteremben megtalálhatóak a kínálatban, de itthon még csak most kezdik bontogatni szárnyaikat. Ezért különösen nagy kihívás egy ilyen borvacsora megszervezése és az ételek tökéletes párosítása, hiszen nagyon különleges és ebből adódóan nem átlagáras borokról beszélünk. A szervezést külön megnehezíti, hogy ezek a borok ráadásul most kerülnek a hazai piacon bevezetésre.
Egy sikeres rendezvény minden esetben megkívánja, hogy a séf és csapata előzőleg lefőzze, elkészítse az ételeket és hozzákóstolja a mellé felszolgálásra kerülő borokhoz, hogy így győződjenek meg arról, mennyire sikerült eltalálniuk az összhangot étel és ital között. A mostani eset különlegessége megkívánta, hogy erre az összekóstolásra az étterem vezetője meghívja Gincsai Tamást, a Holdvölgy borászát is, akivel közösen ellenőrizték le, hogy minden íz, fűszer, dísz stimmelni fog-e március 29-én este, amikor majd ezek a csúcskategóriás borok a vendégek poharaiba kerülnek.
Nem szeretnénk lelőni a poént, hiszen még a rendezvény előtt állunk! Annyit előljáróban azonban elárulhatok, hogy nem voltak hiábavalóak ezek a precíz előzetes egyeztetések, mert sem a Balogh Károly séf által megálmodott ételek, sem a Holdvölgy borai nem fognak senkinek sem csalódást okozni, sőt...
HAMAROSAN!!!! A közös előkóstolásról és egy borvacsora konyhatitkairól részletesen is olvashatnak a Bor & Párlat magazin 2014 tavaszi számában! (http://www.boresparlat.hu/)
A rendezvény programja: https://www.facebook.com/events/290197421137331/
Jelentkezni lehet: Sebestyén Csaba Tel.: +36 (30) 904-6236
„Messze vagyunk a jó terméktől” 1413 - A múlt hagyatéka, a jövő reménysége 20 éves sikertörténet 20 millió feletti összleütés az első Tokaji Borárverésen! A borok édesítése miatt távozik a Tokaj Kereskedőház vezére? A gazdák is tulajdonosok lehetnek a Tokaj Kereskedőházban A hegyközséghez préselik át az állami óriás borászatot A hungarikum csúcstermék A legdrágább magyar bor Szepsy Istváné A Tokaj Kereskedőház prémium borát kapták ajándékba a vendégek A Tokaji Borbarátnők ismét Hegyaljáért Alapkőletétel a Tokaj Kereskedőháznál Átadták a Hotel Furmint tanszállodát Az élet édes oldala Az magyar-orosz barátság előtt tisztelegtek Bacsó András a Borászok Borásza Bárdos Sarolta lett az év borásza Tokaj-Hegyalján Egy palack kultúrtáj – Egy korty Világörökség jár Neked! Ez várható a Tokaj Kereskedőháznál Félrevezetnek a külföldi útikönyvek Grand Tokaj lett a Tokaj Kereskedőházból Három palack hat puttonyos Tokaji Aszú háromszázezer forintért kelt el Hat termékkel bővült a Kiváló Magyar Élelmiszerek listája Hatalmas világsiker - Újra magyar az "Év Épülete" Ismét magyar pincészet lehet az év ipari épülete Ismét Magyarország a címlapon! Megindult a közösségi infrastruktúra-fejlesztés Tokaj-Hegyalján Minőségi megújulás a Tokaj Kereskedőházban Oslóban mutatkoztak be tokaji borok Tizenegy pincészet összefogása Tokajért Tokaj-Hegyalja Piac és Zemplén Fesztivál, Fröccs bár és Bordalok – mind egy napon a Disznókőnél! Tokaji, rekordáron Tőkeemelés a Tokaj Kereskedőháznál Történeti táj lett Tokaj-hegyalja Új vezető a Tokaj Kereskedőház élén Vezérkarváltás a Grand Tokajnál
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.