Vámosújfalu

A település már az Árpád-korban lakottnak számított. Újfalu község első említése az 1332. évi pápai tizedjegyzékekben maradt fenn. Vámosújfalu névenek első említés Zsigmond király 1419. ápr. 12-én kelt oklevelében található.

Nevének eredetére több magyarázat is ismert. Az egyik szerint az itt járó idegenek gyakran "vérvámot" fizettek, azaz a verekedő, virtuskodó falubeliek gyakran helybenhagyták, sőt meg is ölték az idegeneket. A megmenekültek vitték hírét a nevezetes vámot szedő falunak. Egy másik magyarázat szerint a vámosiak "vámolósak", azaz szeretik megdézsmálni a másét. Egy bölcsesség is keringett róluk: "Akit Zsadányban meg nem loptak, Vámoson meg nem vertek, az végig mehet a világon!"

A számos legenda valóságalapja csupán annyi, hogy a falu vámhely volt. Nagyon valószínű azonban, hogy előbb volt Újfalu, mint vámhely. Az újfalu elnevezés pedig onnan származik, hogy a Bodrog folyó sorozatos árvizei miatt a falu lakossága erdeti lakhelyétől északabbra, az országúthoz közelebb költözött, vagyis új helyre.

vamosujfalu.extra.huInformációk

Régió: Észak-Magyarország

Terület: 10,64 km2

Népesség: 930 fő

Népsürűség: 87,41 fő/km2 (2001)

GPS koordináták (DD)

Lat.: 48.258º

Long.: 21.44862º

Irányítószám: 3941

Körzetszám: (+36) 47

Látnivalók

Kőhíd

Programok