Lexikon
Származás: Feltehetően Mathiasz János állította elő a Bronnerstraube s az Ottonel muskotály keresztező- désével, de a magvakat Stark Adolfnak ajándékozta, aki a magoncot felnevelte és a fajtát elszaporitotta.
Tőke: Fekvés s talaj iránt nem igényes, fagytürö, túlterhelésre érzékeny, a szárazságot elviseli, rothadásra mérsékelten hajlamos.
Fürt: Vállas, laza, középnagy; a bogyó gömbölyű, középnagy, "sárga, alig hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze muskotályos; héja vékony, olvadó.
Bor: Főleg csemegeszőlőnek hasznosítják. Bora diszkréten muskotályos illatú és zamatú, lágy karakterű, fehérbor.
Elterjedés: Magyarországon igen elterjedt, termőterülete az utóbbi időben jelentősen lecsökkent.
Származás: Magyarország.
Tőke: Középerős növekedésű, kevés számú, hosszú ízközű vesszőt nevel.
Fürt: Középnagy, vállas, kúpos, középtömött. Korai érésű fajtahibrid.
Bor: Illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú.
Elterjedés: Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági, Etyek-Budai, Balatonfelvidéki, Zalai borvidékek.
Származás: Kurucz András és Kwaysser István állította elő, a Hárslevelű és a Piros tramini keresztezésével.
Tőke: Talajra nem, de fekvésre érzékeny, tőkepusztulásra hajlamos, rothadásra, túlterhelésre és szárazságra érzékeny, fagytűrése közepes.
Fürt: Vállas, középnagy, tömött; a bogyó: gömbölyű, kicsi, sárga, pontozott, hamvas, húsa puha, leve színtelen, íze közömbös, héja vékony és szívós.
Bor: Bora semleges ízű, alkoholban gazdag, harmonikus, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, fekvéstől és terheléstől függően bora asztali vagy minőségi bor.
Elterjedés: Kizárólag Magyarországon, csökkenő jelentőségű.
Származás: Magyarország.
Tőke: Erős növekedésű, kevés számú vesszőt nevel.
Fürt: Középnagy, vállas, tömött középérésű.
Bor: Alkoholban gazdag, kemény, kissé fanyarkás ízű.
Elterjedés: Móri, Kunsági, Ászár-Neszmélyi borvidékek.
Származás: Szegedi Sándor, Erős János és Damay Emö állította elő a Chasselas Q. v. w. és a Szőlőskertek k. m. keresztezésével.
Tőke: Talajra kevésbé, fekvésre igényes, mérsékelten fagytűrő, lisztharmatra kifejezetten érzékeny, kevésbé rothad, jó1 szállítható.
Fürt: Vállas, laza, középnagy; a bogyó gömbölyű, nagy, sárga, gyéren pontozott, alig hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze semleges; héja középvastag, olvadó.
Bor: Csemegeszőlő.
Elterjedés: Kizárólag hazánkban termesztik.
Származás: Nem tisztázott.
Tőke: Kifejezetten erős növekedésű, kevés, hosszú, vastag vesszőt nevel.
Fürt: Középnagy, laza, hengeres.
Bor: Illatos, tüzes, savas, kissé fanyarkás ízű. Jó évjáratokban aszúsodik.
Elterjedés: Tokaji, Nagy-Somlói, Pécsi és Balatonfüred-Csopaki borvidékek.
Származás: Ismeretlen eredetű.
Tőke: Meleg fekvést igényel, talajban nem válogat, viszonylag fagytűrő, túlterhelésre érzékeny, a szárazságot elviseli, egyenetlenül érik, rothadásra mérsékelten hajlamos.
Fürt: Ágas, gyakran laza, középnagy, mintázatlan; a bogyó megnyúlt, nagy, mintázatlan, feltűnően hamvas, húsa ropogós, íze muskotályos, héja vékony, középerős, tartós.
Bor: Csemegeszőlő. Páratlanul finom muskotályos íze van, finom savakkal és zamattal rendelkezik, borkészítésre is alkalmas.
Elterjedés: Hazánkban is csak kis területen termesztik.
Származás: Valószínűleg magyar.
Tőke: Nagyon erős fejlődésű, ritka, merev, felálló vesszőzetű.
Fürt: Nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres; laza a vége, olykor villásan elágazik.
Bor: Fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes. Több éves érlelés során kiváló minőségű. Önállóan a debrői hárslevelű, a furminttal együtt a tokaji borkülönlegességek alapját adja.
Elterjedés: Tokaji, Villányi, Nagy-Somlói, Mátrai és Egri borvidékek.
Származás: Magyarország.
Tőke: Középerős, hosszú, elfekvő vesszőket nevel.
Fürt: Középnagy, vállas, laza.
Bor: Intenzíven muskotályos, lágy, gyorsan vénülő.
Elterjedés: Pannonhalmi, Balatonboglári, Mátrai, Ászár-Neszmélyi borvidékek.
Származás: Osztrák vagy magyar eredetű.
Tőke: Középerős növekedésű, lapított, világosbarna vesszők jellemzik.
Fürt: Középnagy, hengeres, tömött.
Bor: Különleges összetételű savakkal, finom illatokkal rendelkezik.
Elterjedés: Etyek-Budai, Nagy-Somlói borvidékek.