Olasz Rizling

Származás: Nem tisztázott, Olasz- vagy Franciaország.

Tőke: Középerős vagy gyenge, sűrű, vékony vesszőzetű.

Fürt: Kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel.

Bor: Keserű mandulára emlékeztető ízű, többnyire lágy, fajtajelleges. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek.

Elterjedés: Nagyon elterjedt, szinte minden borvidéken megtalálható.

Othello

Származás: Amerikai eredetű, Arnold állította elő a Clinton és a Kék trollingi fájtak keresztezésével.

Tőke: Középérésű, középerős növekedésű, bőtermő, kettős hasznosítású, direkt termő fajta. Tápanyagigényes, fagytűrő, szárazságra érzékeny, a gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll, nem rothad, zöldmunka igényes.

Fürt: Vállas, tömött, kicsi-középnagy; a bogyó gömbölyded, középnagy, kék, feltűnően hamvas, nem mintázott; húsa kásás, nyálkás, kocsonyás; labruszka ízű; héja vastag, szívós.

Bor: Bora rubinpíros, enyhén labruszka ízű és illatú, csersavban gazdag asztali vörösbor.

Elterjedés: Szaporítása hazánkban nem engedélyezett, az Európai Unióban is tiltott.

Ottonel Muskotály

Származás: Franciaország.

Tőke: Gyenge növekedésű, elterülő, vékony vesszőzetű.

Fürt: Középnagy, hengeres vagy kissé vállas, közepesen tömött.

Bor: Finom illatú és zamatú, lágy, finom savú bor. Kitűnő házasítási alapanyag.

Elterjedés: Badacsonyi, Mátrai borvidékek.

Ki-kicsoda

Romsics László
Romsics László 1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben