Ezerfürtű
Kiejtése: [-]
Származás:
Kurucz András és Kwaysser István állította elő, a Hárslevelű és a Piros tramini keresztezésével.
Tőke:
Talajra nem, de fekvésre érzékeny, tőkepusztulásra hajlamos, rothadásra, túlterhelésre és szárazságra érzékeny, fagytűrése közepes.
Fürt:
Vállas, középnagy, tömött; a bogyó: gömbölyű, kicsi, sárga, pontozott, hamvas, húsa puha, leve színtelen, íze közömbös, héja vékony és szívós.
Bor:
Bora semleges ízű, alkoholban gazdag, harmonikus, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, fekvéstől és terheléstől függően bora asztali vagy minőségi bor.
Elterjedés:
Kizárólag Magyarországon, csökkenő jelentőségű.
További Lexikon cikkek
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,