Lexikon
Származás: Franciaország.
Tőke: Mérsékelten talaj és tápanyagigényes, viszonylag fagytűrő, szárazságra nem érzékeny, kevésbé rothad, zöldmunka igénye nagy, terhelésre nem érzékeny.
Fürt: Ágas vagy vállas, középtömött, kicsi; a bogyó gömbölyű, kék, kicsi, pontozott, feltűnően hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze fanyar (farkasalma íz); héja vastag, szivós.
Bor: Bora illatos, finom, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor.
Elterjedés: Szinte az egész világon elterjedt, hazánkban a Villányi és Szekszárdi borvidékeken termesztik.
Származás: Franciaország.
Tőke: Gyenge növekedésű, mereven álló vesszőzetű.
Fürt: Kicsi, vállas, közepesen tömött vagy laza.
Bor: Különleges minőségű, kifejezetten fajtajelleges, bársonyos, cserzőanyagban gazdag.
Elterjedés: Villányi, Szekszárdi, Egri, Balatonboglári, Hajós-Bajai borvidékek.
Származás: Amerikából származik. Snyder és Harmon állította elő Kaliforniában a Flame Tokay és a Ribier fajták keresztezésével.
Tőke: Talaj iránt nem, fekvés iránt igényes, fagyérzékeny, a szárazságot elviseli, gombás megbetegedésekre és bogyórepedésre hajlamos, rothadásra érzékeny, zöldmunka igénye mérsékelt, jól szállitható.
Fürt: Ágas, laza, nagy; a bogyó gömbölyű, bíborszínű, nagy, mintázatlan, feltűnően hamvas; húsa ropogós, húsos; íze semleges; héja vastag, olvadó.
Bor: Csemegeszőlő.
Elterjedés: Szinte az egész világon elterjedt.
Származás: Franciaország.
Tőke: Nagyszámú, hengeres, barnássárga vesszőt nevel.
Fürt: Kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött.
Bor: Fajtajelleges, finom zamatú, kemény karakterű, élénk, elegáns bor.
Elterjedés: Hajós-Bajai, Soproni, Etyek-Budai, Pannonhalmi, Pécsi, Balatonfelvidéki, Balatonboglári, Szekszárdi borvidékek.
Származás: Kis-Ázsiából származik.
Tőke: Talaj iránt igényes, fekvés iránt viszont nem, kevésbé rothad, viszonylag szárazságtűrő, zöldmunka igényes, fagytűrő, terhelésre nem érzékeny, peronoszpórára igen, lisztharmatra kevésbé érzékeny.
Fürt: Állas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyű, fehér, középnagy, pontozott, kissé hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze közömbös; héja középvastag, olvadó.
Bor: Csemegeszőlőként is termesztik.
Elterjedés: A mediterrán vidéken terjedt el, hazánkban jórészt csemegeszőlőként termesztik.
Származás: Kis-Ázsiából származik.
Tőke: Talaj iránt igényes, fekvés iránt viszont nem, kevésbé rothad, viszonylag szárazságtűrő, zöldmunka igényes, fagytűrő, terhelésre nem érzékeny, peronoszpórára igen, lisztharmatra kevésbé érzékeny.
Fürt: Állas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyű, piros, középnagy, pontozott, kissé hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze közömbös; héja középvastag, olvadó.
Bor: Csemegeszőlőként is termesztik. Bora kellemes ízű, lágy asztali bor.
Elterjedés: A mediterrán vidéken terjedt el, hazánkban jórészt csemegeszőlőként termesztik.
Származás: Feltehetően Mathiasz János állította elő a Bronnerstraube s az Ottonel muskotály keresztező- désével, de a magvakat Stark Adolfnak ajándékozta, aki a magoncot felnevelte és a fajtát elszaporitotta.
Tőke: Fekvés s talaj iránt nem igényes, fagytürö, túlterhelésre érzékeny, a szárazságot elviseli, rothadásra mérsékelten hajlamos.
Fürt: Vállas, laza, középnagy; a bogyó gömbölyű, középnagy, "sárga, alig hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze muskotályos; héja vékony, olvadó.
Bor: Főleg csemegeszőlőnek hasznosítják. Bora diszkréten muskotályos illatú és zamatú, lágy karakterű, fehérbor.
Elterjedés: Magyarországon igen elterjedt, termőterülete az utóbbi időben jelentősen lecsökkent.
Származás: Magyarország.
Tőke: Középerős növekedésű, kevés számú, hosszú ízközű vesszőt nevel.
Fürt: Középnagy, vállas, kúpos, középtömött. Korai érésű fajtahibrid.
Bor: Illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú.
Elterjedés: Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági, Etyek-Budai, Balatonfelvidéki, Zalai borvidékek.